(VIDEO) ISTOČNA EVROPA ĆE BITI SPRŽENA: Šok otkriće naučnika! Evo odakle nam preti smrt!
Foto: EPA/Georgi Licovski

kataklizma

(VIDEO) ISTOČNA EVROPA ĆE BITI SPRŽENA: Šok otkriće naučnika! Evo odakle nam preti smrt!

Planeta -

Naučnici su između 60. stepena južne i 60. stepena severne geografske širine otkrili koncentraciju ozona koji je u konstantnom padu na visini između 15 i 25 kilometara gde je ozonski omotač uvek bio gust.

UV zračenje može da izazove promene u DNK biljaka, životinja i ljudi.

Međutim, ozon koji se formira u blizini zemlje smatra se zagađivačem atmosfere i izaziva efekat staklene bašte tako predstavljajući rizik po ljudsko zdravlje (posebno pluća) i produktivnost ekosistema. Emisije izduvnih gasova i drugih ljudskih aktivnosti u interakciji sa sunčevom svetlošću proizvode ozon, koji se smatra sekundarnim zagađivačem jer se ne emituje direktno, već indirektno.

Jedno međunarodno istraživanje pokazuje da iako se zagađenje ozonom smanjuje u mnogim regionima Evrope i SAD, mnogi Evropljani i Amerikanci su barem deset dana godišnje izloženi štetnosti ozona. To se posebno odnosi na Istočnu Evropu i zemlje Balkana u kojima nivoi ozona prevazilaze granice sigurnosti od 70ppb preko 15 dana godišnje! Novi izveštaj TCAP (Tropospheric Ozone Assessment Report) je najobimnija baza podataka za praćenje nivoa ozona u čitavom svetu, a raspoloživi su podaci iz više od 4.800 stanica širom sveta.

Kurir.rs/B92

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track