ŠULC PODNOSI OSTAVKU NA MESTO LIDERA SPD: U njegovu fotelju će sesti jedna dama!
Foto: Fonet/AP

smena

ŠULC PODNOSI OSTAVKU NA MESTO LIDERA SPD: U njegovu fotelju će sesti jedna dama!

Planeta -

Martin Šulc saopštio je danas visokopozicioniranim članovima svoje Socijaldemokratske partije (SPD) da će podneti ostavku na mesto predsednika i da će ga zameniti Andrea Nahles, šefica poslanika SPD u nemačkom parlamentu.

Šulc je rekao da je partija, koja je osvojila od rata najniže rezultate na septembarskim izborima, u nezgodnoj situaciji i da će moći da "oživi" uz novo lice na njenom čelu.

Nemački mediji danas su javili da će Šulc podneti ostavku na mestu lidera stranke da bi postao ministar spoljnih poslova u budućoj nemačkoj vladi na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel.

Učesnici sastanka su saopštili da će do promene na čelu stranke doći posle glasanja članova SPD, kojih ima 464,000, o koalicionom sporazumu sa konzervativcima na unutarstranačkom referendumu. Glasanje će biti održano, kako se očekuje, između 20. februara i 2. marta, a rezultati se očekuju 4. marta.

Posle četiri meseca političkog zastoja u Nemačkoj, danas je konačno postignut dogovor o koalicionom ugovoru između Merkelove Hrišćanske demokratske unije (CDU) i Šulcove Socijaldemokratske partije (SPD).

Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u istoriji Nemačke tzv. velike koalicije.

Izbori u Nemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 odsto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track