JEZIVA PORUKA U NOVINAMA: Objavili čitulju živom opozicionaru! Dolazimo po tebe, budi siguran da ćemo te dokrajčiti!
Foto: Printscreen Facebook

kenija u političkim previranjima

JEZIVA PORUKA U NOVINAMA: Objavili čitulju živom opozicionaru! Dolazimo po tebe, budi siguran da ćemo te dokrajčiti!

Planeta -

Kenijske državne novine objavile su čitulju jednom od glavnih - i živih - opozicionih političara. Džimi Vanjigi, jedan je od glavnih članova opozicione stranke u Keniji, izjavio je da mu je sasvim jasno značenje ove poruke.

"Ovo je pretnja smrću. Dolazimo po tebe, budi siguran da ćemo te dokrajčiti", rekao je Vanjigi za CNN.

"Sa dubokom tugom javljamo da je preminuo James Ričard Vanjigi", stoji u čitulji sa namerno pogrešno napisanim imenom. Dodaje se da je poginuo u pljački u bogatom delu Najrobija. U čitulji su navedena imena njegove supruge i dece i informacije o sahrani.

Vanjigi je izjavio da razmišlja da tuži novine: "Vidim da su nacionalni mediji postali deo zavere za ubistvo s predumišljajem", rekao je on.

Izdavač novina Dejli nacion izjavio je da je tražio policijsku istragu i da će preduzeti odgovarajuće mere protiv odgovornih. Mnogi građani su izrazili zabrinutost zbog objavljivanja čitulje živom opozicionaru, koju su shvatili kao otvorenu pretnju političaru.

"Ovo nije greška urednika/izdavača. Ovo je stvarna pretnja smrću", napisao je jedan korisnik Tvitera.

Kenija se od izbora u avgustu nalazi u sve većoj krizi. Vođa opozicije Raila Odinga odbio je da učestvuje u ponavljenim izborima tvrdeći da će biti namešteni u korist njegovog protivnika. Odinga sebe smatra zakonitim vođom Kenije i 30. januara proglasio je sebe "predsednikom naroda".

Predsednik Uhuru Kenijata i njegova vlada su zbog toga pobesnili i na taj potez zatvorili četiri medijske stanice koje su prenele "inauguraciju". Još uvek su zatvorene dve. Vlada je ukinula pasoše nekolicini opozicionih vođa, uključujući i Vanjigija.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track