(VIDEO) GAZDA KIM SLAVI ROĐENDAN I POKAZUJE MIŠIĆE! POSTROJIO 10.000 VOJNIKA: Pjongjang treštao od vojne parade UOČI POČETKA ZOI!
Foto: Reuters, Foto: Printscreen RT

DEMONSTRACIJA SILE

(VIDEO) GAZDA KIM SLAVI ROĐENDAN I POKAZUJE MIŠIĆE! POSTROJIO 10.000 VOJNIKA: Pjongjang treštao od vojne parade UOČI POČETKA ZOI!

Planeta -

Severna Koreja održala je vojnu paradu u Pjongjangu, saopštili su Frans presu izvori bliski vlastima u Seulu uoči zvaničnog početka Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Južnoj Koreji.

Severnokorejska državna televizija nije prenela snimke parade ali su izvori u Južnoj Koreji naveli da je severni sused održao vojnu paradu na centralnom trgu Pjongjanga.

Na trgu Kim Il Sunga paradiralo je 10.000 vojnika. Neimenovani južnokorejski zvaničnik saopštio je da je, pred toga, u defileu učetvovalo i desetine hiljada ljudi.

Prema njegovim rečima, za sada još nema informacija o tome da li je Severna Koreja prikazivala i strateško naoružanje, kao što su interkontinentalne balističke rakete.

Severna Koreja je ranije najavila da će organizovati tu paradu 8. februara umesto 25. aprila kako bi obeležila 70. godišnjicu od osnivanja svoje vojske.

Vlasti Severne Koreje danas su sapštile da tokom ZOI nemaju "nikakvu nameru" da se sastanu s predstavnicima SAD.

"Nemamo nameru da se sastanemo sa američkim zvaničnicima tokom naše posete jugu", izjavio je zvaničnik Ministarstva inostranih poslova Čo Jong-sam i dodao da Severna Koreja nikada nije "molila za dijalog sa SAD" i da to nikada neće učiniti.

Dve Koreje su dogovorile nastup severnokorejskih sportista na Igrama, zajednički defile na otvaranju pod zastavom ujedinjene Koreje a imaće i zajedničku reprezentaciju u ženskom hokeju na ledu.

Prva takmičenja na ZOI u karlingu i ski-skokovima počinju danas, a ceremonija otvaranja na programu je sutra.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track