(VIDEO) KIM PONOSAN NA SILU NA VOJNOJ PARADI PORUČIO: Postali smo svetska vojna sila!

MOĆNA PORUKA

(VIDEO) KIM PONOSAN NA SILU NA VOJNOJ PARADI PORUČIO: Postali smo svetska vojna sila!

Planeta -

Severnokorejski vođa, Kim Džong-un, izjavio je na današnjoj vojnoj paradi na Trgu Kim Il-sunga u Pjongjangu da je njegova zemlja postala svetska vojna sila.

"Stekli smo pravo da se proklamujemo kao svetska vojna sila", poručio je Kim masi koja mu je klicala.

On je takođe pozvao svoje generale i vojno osoblje da ostanu u visokom stepenu borbene pripravnosti protiv SAD. Nijednom rečju nije spomenuo ZOI.

Velika vojna parada, na kojoj je učestvovalo 10.000 vojnika i ogromna količina naoružanja, održana je dan uoči početka zimskih Olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

1 / 15 Foto: AP

Kim obično na ovakve parade poziva stotine stranih novinara i dozvoljava da se događaj, ali ovog puta nije iako je reč o jubilarnoj paradi - odžana je kao proslava 70-ogodišnjice severnokrejskih Ouržanih snaga.

"Izgleda da je Severna Koreja imala na umu kakvu bi reakciju mogla da dobije od međunarodne zajednice, pa je znatno ublažila ton i poruku", komentariše Lim Eul-čul, profesor Severnokorejskih studija na Univerzitetu Kjungnam.

S nuklearnim naoružanjem i sve boljim raketnim sistemima, koje stalno isprobava i ljuti međunarodnu zajednicu, Severna Koreja je "de fakto država s nuklearnim naoružanjem", kažu analitičari.

Zbog toga je žrtva sankcija Saveta bezbednosti UN, koje su pooštrene na zahtev Zapada otkako se ustanovilo da severnokorejske rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave - mogu da dosegnu teritoriju SAD.

Kurir.rs/RT/AFP

Foto: Printscreen RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track