(VIDEO) NEMAŠ SIR - KUPI KOZU! Rusi na genijalan način doskočili evropskim sankcijama
Foto: Profimedia

genijalno!

(VIDEO) NEMAŠ SIR - KUPI KOZU! Rusi na genijalan način doskočili evropskim sankcijama

Planeta -

Rat sankcijama je ruske potrošače ostavio bez omiljenih francuskih sireva, koji su se odlično prodavali u prodavnicama širom Ruske Federacije. Ipak, preduzetnici i poljoprivrednici Urala su rešili taj problem i uvezli iz Francuske čitavo stado alpskih koza od kojih će sada dobijati mleko potrebno za proizvodnju replike “ruskog kamemberta” u blizini Jekaterinburga.

Uvođenje sankcija Evropske unije protiv Rusije i ruski odgovor protivsankcijama na prehrambene proizvoda iz EU imali su povoljan uticaj na razvoj ruralne ruske ekonomije, što moraju da priznaju čak i analitičari koji tvrde da sankcije ipak imaju ili će, pre ili kasnije, imati uticaj na rusku inostranu i unutrašnju politiku. Ali, to se još nije dogodilo, a izlaskom iz recesije, niskom inflacijom i politikom vlade i Središnje banke Rusije je malo verovatno da će se išta značajno promeniti.

Međutim, pošto su uvozni mlečni proizvodi nestali s polica prodavnica, a potrošači ih vole, kao što su, na primer, francuski sirevi, preduzetnici Urala su odlučili da popune ovu gastronomsku pukotinu i pokrenu sopstvenu proizvodnju tradicionalnih francuskih sireva. Kako će se zvati na policama, potpuno je nevažno.

“Sada imamo priliku. Naime, na policama su nestale ove ili one vrste robe, a politika supstitucije uvoza se nastavlja. I naravno, ovi uslovi su nam dali priliku da sami proizvodimo ovaj sir i, što je najvažnije, da ga prodajemo”, izjavio je jedan ruski preduzetnik koji pokreće proizvodnju.

Naime, sve je počelo u novembru 2016. godine, kada je prvih hiljadu alpskih koza došlo iz Francuske u Jekaterinburg. Koze je kupilo “Uralsko rudarsko i metalurško preduzeće”, koje je, bez obzira na to što posluje u sasvim drugom ekonomskom sektoru, odlučilo da proizvodi svoj “ruski kamembert”.

“Uralsko rudarsko i metalurško preduzeće” je div koji je osnovan 1999. i objedinjuje 50 kompanija u rudarstvu, sektoru obojenih metala, crnoj metalurgiji, izgradnji mašina, gvožđa i čelika, građevini, poljoprivredi i telekomunikacijama. Trenutno zapošljava više od 70.000 ljudi od kojih će se deo baviti proizvodnjom francuskih sireva.

Kurir.rs/Logicno.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track