NAJGORA NEDELJA U ISTORIJI VOLSTRITA: Ovo su 4 razloga kraha američke berze!
Foto: Printscreen Youtube

strmoglavi pad

NAJGORA NEDELJA U ISTORIJI VOLSTRITA: Ovo su 4 razloga kraha američke berze!

Planeta -

Volstrit je danas počeo trgovanje u plusu, jer se tržište postepeno oporavlja od velikih gubitaka pretrpljenih u protekloj trgovačkoj nedelji

Nakon što je indeks njujorške burze u ponedeljak izgubio 1175 bodova, Dau Džons je juče je pao još 1033 boda.

Prema analizi CNN je ovo su četiri razloga za krah Volstrita.

1. Zabrinutost zbog inflacije

Od predsedničkih izbora vrednost deonica zbog snažne privrede beleži rast. Nezaposlenost je na istorijski niskom nivou, a ponuda radnih mesta je nadmašila potražnju. Kompanije su počele da povećavaju plate radnicima, a samim time rastu cene proizvoda kako bi se pokrili troškovi zapošljavanja. Iako je američka ekonomija proteklih devet godina neprekidno rasla, inflacija je ostala niska

Centralna američka banka sa druge strane protiv inflacije bori se povećavanjem kamatnih stopa, od čega se protekle decenije suzdržavala zbog straha da bi mogla da zaustavi oporavak posle privredne krize.

2. Zabrinutost zbog rasta kamatnih stopa

Kada centralna banka poveća kamate, rastu troškovi kredita. Zajmovi kompanija postaju skuplji, a to im umanjuje profit. To ujedno znači i da će Amerikanci skuplje da plaćaju hipoteke i zajmove.

3. Zabrinutost zbog tržišta obveznica

Vrednost deonica rasla je i zbog toga što je to bila isplativa investicija. Dobit na američke obveznice bila je toliko niski da su dividende deonica bile višestruko isplativije.

Ipak, deonice su rizičnije od obveznica, a ako njihova vrednost nastavi da raste, investitori će da povuku novac iz deonica i ulože gai u sigurnije obveznice.

4. Prebrz rast berze

Od novembra 2016. deonice su u stalnom porastu, što nije zdravo za tržište. Analitičari smatraju da je već trebalo da se izvrši korekcija cena deonica, 5 ili čak 10 posto. „Hlađenje" berzi smanjilo bi cenu deonica zbog čega bi bile atraktivinije ulagačima.

Kurir.rs/CNN

Foto prointscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track