(FOTO, VIDEO) NAIZGLED NELOGIČNO, ALI... Dok nivo okeana raste, ovo ostrvo sve je naseljenije! Evo u čemu je tajna
Foto: Instagram/lonelyplanetar

ne plaše se vode

(FOTO, VIDEO) NAIZGLED NELOGIČNO, ALI... Dok nivo okeana raste, ovo ostrvo sve je naseljenije! Evo u čemu je tajna

Planeta -

Nivo svetskih okeana zbog klimatskih promena neprestano je u porastu, a ove promene odvijaju se dvostruko brže u oblasti oko ostrvske države Tuvalu.

Iako bi logično bilo pomisliti da će stanovništvo iz tog razloga učiniti sve da napusti ostrvo, podaci sakupljeni između 1971. i 2014. godine pokazali su da broj stanovništva neprestano raste.

Nedavno objavljena studija pokazala je da su ostrva koja pripadaju ovoj državi u spomenutom periodu dobila tri četvrtine svoje kopnene mase, odnosno 60 hektara dodatne površine.

"Iako imamo tendenciju da atole u Pacifiku smatramo statičnim kopnom koje će voda polako gutati dok nivo okeana raste, istraživanja su pokazala da je u pitanju vrlo dinamično geografsko područje, koje se stalno menja", izjavio je koautor studije Pol Kenč.

Uprkos tome što globalni rast nivoa mora i dalje predstavlja pretnju za Tuvalu, Kenč ističe da stanovništvo ne bi trebalo olako da odustaje od svojih domova i napušta ostrvo.

"Podaci su pokazali da im na raspolaganju stoje decenije za rešavanje ovog problema. Na kraju krajeva, pomoću podataka koji su dobijeni u ovom istraživanju moguće je utvrditi koja ostrva će u budućnosti najviše da rastu, odnosno na koja bi najbolje bilo preseliti svu populaciju", ističe Kenč.

Tuvalu se sastoji od 101 koralnog ostrva, od čega je samo 11 naseljeno.Na dva trajno naseljena ostrva živi nešto više od 600 ljudi. Država se prostire na površini od 26 kvadratnih kilometara.

Kurir.rs/Newser.com

Foto: Instagram/lonelyplanetar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja