TRENING REGRUTA SE TRAGIČNO ZAVRŠIO: Policajac preminuo, 14 se bori za život
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

DEHIDRIRALI

TRENING REGRUTA SE TRAGIČNO ZAVRŠIO: Policajac preminuo, 14 se bori za život

Planeta -

Mladi policajac je umro a još 14 je završilo u bolnici u Argentini nakon treninga na kom su regruti podvrgnuti maltretiranju na ogromnoj vrućini, navele su danas njihove porodice.

"To što su oni učinili tim dečacima tog dana nije bila obuka. Oni su ih maltretirali, udarali, radili su im užasne stvari. To liči na priče o vojnoj diktaturi (1976-1983)", rekao je Roke Garaj, brat preminulog mladića.

Emanuel Garaj, 19-godišnji policajac, umro je u subotu, pet dana pošto je primljen u bolnicu zbog ekstremne dehidratacije, izazvane treningom na severozapadu Argentine, a 14 njegovih kolega je hospitalizovano zbog sličnih simptoma.

"I drugi momci se bore za život. Moj brat nije izolovan slučaj, neko ko nije izdržao jer nije bio fizički spreman", naveo je Roke Garaj, ocenivši rukovodioce obuke kao "kriminalce", protiv kojih je porodica podnela tužbu.

Predstavnik regionalnih vlasti je izjavio da su prošlog ponedeljka mladi policajci imali težak trening na suncu, na 40 stepeni i bilo im je zabranjeno da piju vodu.

Otvorena je istraga protiv lokalnih policijskih funkcionera koji su i suspendovani. Četiri komesara i četiri policajca su uhapšena pod optužbom za ubistvo i neizvršavanje dužnosti.

Smrt mladog vojnika Omara Karaska 1994. u kasarni je izazvala nacionalnu dramu koja je dovela do ukidanja obaveznog vojnog roka.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja