IZRAELSKI LIST HAREC: Putinov telefonski razgovor sprečio i rat Izraela i Irana
Foto: AP

efikasno

IZRAELSKI LIST HAREC: Putinov telefonski razgovor sprečio i rat Izraela i Irana

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin zaustavio je mogući rat Izraela i Irana telefonskim razgovorim s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom posle eskalacije tenzija tokom vikenda, piše danas komentator izraelskog lista Harec.

U subotu popodne posle drugog talasa izraelskih vazdušnih napada na sirijske i iranske mete, visoki izraelski zvaničnici još uvek su razmatrali nastavak vojne akcije. Medjutim, diskusija se okončala ubrzo posle pomenutog telefonskog razgovora.

Izraelski komentator taj razgovor opisuje kao "odlučujući i sudbinski jer je odmah zaustavio eskalaciju". Komentator Hareca zaključuje da je ruski predsednik obezbedio prihvatljivo rešenje za obe sukobljene strane, navodeći da je to jasno ako se prate događaji.

Izrael je najpre u subotu rano ujutru oborio iranski dron za koji je tvrdio da je ušao na izraelsku teritoriju, a potom su izraelski borbeni avioni napali mesto odakle je bespilotna letelica lansirana. Pri tome je oboren jedan izraelski avion, koji je pao na sever Izraela, pa je usledio napad na 12 sirijskih i iranskih meta u Siriji.

Harec navodi da su izraelski napadi izazvali zabrinutost Moskve jer su gađane lokacije blizu područja gde su razmešteni ruski vojnici i savetnici, posebno u provinciji Homs. Komentator Hareca konstatuje da je stabilnost prevladala u regionu posle razgovora Putina i Netanjahua i da je ponovo izbilo na videlo ko donosi odluke na Bliskom istoku, odnosno da je Rusija ta koja odlučuje kako će stvari dešavati u regionu, dok su SAD "prisutno-odsutna" strana.

Sudeći po saopštenju Kremlja izdatom nakon razgovora, Putin je pozvao Netanjahua da se uzdrži od preduzimanja koraka koji bi mogli dovesti do novih sukoba u regionu. Izraelski bezbednosni establišment medjutim i dalje procenjuje da još sukob s iranskim snagama samo pitanje vremena iako je ova runda neprijateljstava okončana.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) TAČI:“SPORAZUM SA BEOGRADOM BEZ PRIZNANJA, ALI KOSOVO U UN-u“?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track