NOVINARI NETANIJAHUU NE PRAŠTAJU SKUPE POKLONE: Izračunali koliko sati je proveo u pušenju kubanskih cigara
Foto: EPA/Gali Tibbon

GRUBA RAČUNICA

NOVINARI NETANIJAHUU NE PRAŠTAJU SKUPE POKLONE: Izračunali koliko sati je proveo u pušenju kubanskih cigara

Planeta -

Izraelski premijer, Benjamin Netanijahu, trebalo je da potroši 3.240 sati ili 135 dana pušeći cigare koje je dobio na poklon od bogatih pristalica, izračunali su izraelski novinari.

Radi se o gruboj računici koja se zasniva se na policijskom izveštaju o istrazi vođenoj protiv Netanijahua zbog sumnji da je primao skupe poklone, uglavnom cigare i šampanjac, od stranih milijardera. Policija je sinoć preporučila da se

podigne optužnica protiv izraelskog lidera zbog mita.

Imajući u vidu da je vrednost poklona jedan milion šekela (oko 280.000 dolara) novinari su naveli da je to dovoljno da jednoj osobi omogući da tokom 10 godina puši jednu, najskuplju kubansku cigaru dnevno i pije bocu šampanjca nedeljno.

Netanijahu i njegova porodica se sumnjiče da su primili poklone, uključujući nakit, u vrednosti od milion šekela.

Izraelska televizija je u januaru javila da je premijer dobijao na poklon cigare Kohiba (Cohiba) Siglo V i šampanjac Dom Perinjon, mada je njegov advokat tada to osporio. Na sajtu Steemit.com cigara Kohiba se opisuje kao ključni proizvod među kubanskim cigarama, a Siglo V je najveća. Takođe je najskuplja. Iako možda nije najčuvenija, kreirana je lično za Fidela Kastra 1966. godine.

Kada je 2009. godine Netanijahu drugi put postao premijer, magazin je objavio da je to najbolja cigara. Jedna staje 34 dolara u inostranstvu, a u Izraelu ne samo da je skuplja, već je i teško naći Siglo V u Jerusalimu. Uz to, prodavci cigara nisu danas bili zainteresovani da razgovaraju s novinarima koji su ih saletali.

Takva cigara može da se puši najmanje 40 minuta. Čak i da je pušio jednu na dan za 3.242 dana, koliko je na funkciji premijera, moguće je da je Netanijahuu preostalo cigara. Što se šampanjca tiče, Dom Perinjon se ne može naći u centru Jerusalima, a jedan prodavac je rekao da staje 280 dolara.

Premijer je sinoć, a i danas ponovo, odbacio policijske preporuke policije, označivši optužbe "neobjektivnim, ekstremnim, punim rupa poput švajcarskog sira".

On je rekao da je njegova vlada ostala stabilna, uprkos saopštenju policije, izrazivši uverenje "da će istina izbiti na videlo". Takođe je rekao da je vrednost poklona koju je navela policija preterana. On je optužio policiju za lov na veštice protiv njega, a medije da pokušavaju da ga sruše.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track