OVO SU LETEĆE TVRÐAVE: Tajne najmoćnijih predsedničkih aviona
Foto: Profimedia

ZAŠTITA

OVO SU LETEĆE TVRÐAVE: Tajne najmoćnijih predsedničkih aviona

Planeta -

Lideri Amerike i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin imaju posebno napravljene letelice sposobne da izdrže čak i raketne napade, ali i radijaciju

VAŠINGTON/MOSKVA - Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin su najmoćniji ljudi na svetu, pa ne čudi što su avioni koje koriste prave leteće tvrđave.

Svaki avion u kojem se nađe šef Bele kuće zvanično se naziva „Air Force One“. Ipak, dva posebna „boinga 747“ preuređena su samo za transport predsednika i oni su najčešće u upotrebi.

foto: Reuters

Letelice su iznutra izmenjene i imaju prostor za život i rad, za medije, savetnike i predstavnike Ministarstva odbrane, ali i deo koji je mobilni komandni centar u slučaju da Bela kuća bude u opasnosti. Specifičnost Trampovog aviona je to što ima pravu mini-bolnicu, sa sve operacionom salom i lekovima za veliki broj bolesti, ali i rezervnu krv. Avion ima odbranu od standardnih raketnih napada, ali i udara elektromagnetnim impulsom. Iako ne može da izdrži direktni nuklearni napad, može da preleti iznad eksplozije atomske bombe na zemlji. U avionu postoji tavan sa tajnom opremom koja služi da u svakom trenutku zaštiti predsednika.

foto: Profimedia

Ruski predsednik za putovanja koristi posebno sređen avion „IL-96-300“, koji spolja izgleda kao i bilo koji avion državne kompanije „Rasija“. Međutim, predsedničku flotu čine četiri identična aviona i nikad se ne zna koji od njih leti i u kojem se nalazi Putin. Letelice imaju veoma luksuzan prostor za život i rad. Avion je prefarban premazom koji otežava da ga radari primete. Ima sistem za ometanje radara, ali i protivvazdušni sistem.

Ova leteća tvrđava sposobna je da izdrži mnoge konvencionalne napade, ali i radijaciju u slučaju nuklearne eksplozije na zemlji. Osim toga, avion ima i gomilu uređaja koji služe da zaštite predsednika u svakom trenutku, ali se njihov izgled i funkcija prikrivaju.

Rezervni plan

LETELICE SUDNJEG DANA

I američki i ruski predsednik uz glavne avione za svoja putovanja imaju i takozvane avione sudnjeg dana. SAD imaju flotu od četiri takva aviona „boing E-4“, a jedan je uvek pun goriva i spreman da poleti i nalazi se vrlo blizu zvaničnog predsedničkog aviona.

On je sposoban da izdrži svaki napad nuklearnim oružjem, ali je istovremeno ratni komandni centar. Ruska verzija je „tupoljev Tu-214SR“, takođe sposoban da izdrži najstrašnije napade i služi kao komandni centar šefa Kremlja u slučaju nuklearnog rata.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: U ovim "čudovištima" se voze predsednici najvećih sila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track