TRAMP: Rusija je započela svoju antiameričku kampanju mnogo pre nego što sam se ja kandidovao za predsednika
Foto: Fonet/AP

NIJE SARAĐIVAO SA RUSIMA

TRAMP: Rusija je započela svoju antiameričku kampanju mnogo pre nego što sam se ja kandidovao za predsednika

Planeta -

Povodom optužnice protiv 13 Rusa zbog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016, oglasio se i američki predsednik Donald Tramp.

"Rusija je započela svoju antiameričku kampanju 2014. godine, mnogo pre nego što sam ja objavio da ću se kandidovati za predsednika. Rezultatima izbora se nije manipulisalo", napisao je na Tviteru.

"Trampova kampanja nije učinila ništa pogrešno - nije bilo nikakvih dogovora", dodao je.

"Vreme je da zaustavimo ove neverovatne napade, divlje i netačne navode i neutemeljene teorije", naveo je Tramp, prenosi Bela kuća.

Ranije danas, američko federalno tužilaštvo je podiglo optužnice protiv 13 Rusa i tri ruska entiteta zbog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016.

Vest je objavio specijalni savetnik suda Robert Maler. Kako je objavilo Ministarstvo pravosuđa, osumnjičeni se terete da su planirali zaveru protiv SAD.

U optužnici se navodi da su optuženi "podržavali predsedničku kampanju Donalda Trampa, a potcenjivali Hilari Klinton". Takođe, optuženi se sumnjiče da su organizovali političke skupove i upravljali političkim advertajzingom.

Prema objašnjenju, oni su osumnjičeni da su širili određen vid propagande radi prevare građana SAD, da su se predstavljali kao Amerikanci na internetu, pa i da su na određen način, koji nije pojašnjen, umešani u prevare povezane za izborima.

Opisani su kao "botovi" i veruje se da su putem interneta kreirali drugačije vizije o sebi, plasirajući neistine.

Kurir.rs

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track