TRAGIČNA ISPOVEST ŽRTVE BRITANSKIH HUMANITARACA: Tek sam se bila porodila, trebao mi je novac! Mogli su da mi pomognu, a ne da me plaćaju za seks!
Foto: Profimedia

potresno

TRAGIČNA ISPOVEST ŽRTVE BRITANSKIH HUMANITARACA: Tek sam se bila porodila, trebao mi je novac! Mogli su da mi pomognu, a ne da me plaćaju za seks!

Planeta -

Haićanka koja je postala prostitutka posle razornog zemljotresa 2010. godine u kojem je izgubila porodicu, izjavila je da je Roland van Hauvermeiren (68), šef Oksfama koji se nalazi u centru seksualnog skandala, redovno plaćao za seksualne odnose sa njom.

Kako tvrdi, sa Rolandom je imala seksualne odnose dva puta nedeljno tokom

šest meseci na Haitiju, kada je zemljotres 2010. godine uništio njenu kuću ubivši usput petoro njenih rođaka. Svaki put ju je plaćao između 70 i 140 dolara, a upoznao ju je na ulici nedaleko od svoje kuće. Prema njenim rečima, prvi put su imali seksualni odnos kada joj je bilo 16 godina, iako je na Haitiju zabranjen odnos sa mlađima od 18.

Njena ispovest objavljena je posle jučerašnje izjave Van Hauvermeirena da "nije savršen", ali da nije nikada spavao sa prostitutkama na Haitiju. Umesto toga, tvrdio je, imao je seksualne odnose sa odraslim ženama, ali ih navodno nije plaćao.

Bivša prostitutka, koja je želela da ostane anonimna, rekla je da nije mogla da kaže ne, jer joj je bio potreban novac za bebu posle zemljotresa, u kojem je poginulo 220.000 ljudi, a 1,5 miliona ostalo bez krova nad glavom. Ona tvrdi da tada nije ni znala da je "Oksfam" organizacija koja je došla da pomogne njenoj zemlji.

"Iskoristio je i mene i moju situaciju. Osećam se iskorišćeno. Bio mi je potreban novac za hranu i bebu. Mogao je da mi pomogne a da mi ne daje novac za seks. Kada sada razmišljam o njemu mislim da je bolestan. Imali smo seks stotine puta", rekla je ona.

"Obećao je meni i rođaki da će nas odvesti za praznik u Dominikansku republiku i da će nam naći posao u Americi. To se nikada nije desilo, sve je bilo samo još gore", dodala je.

Ipak, prošle noći je Beligijanac Van Hauvermeiren prestao sa ćutanjem, i odbacio navode da je ikada spavao sa prostitutkama, dok je vodio organizaciju "Oksfam". Prošle nedelje su izneseni navodi radnika organizacije koji je tvrdio da je van Hauvermeiren sve priznao.

"Ja nisam savršen, nisam svetac, ja sam čovek od krvi i mesa, pravio sam greške i zato se stidim. Priznao sam istražiteljima da sam tri puta u svojoj kući imao seksualne odnose, sa starijom i poštenom gospođom, a ne sa žrtvom zemljotresa i prostitutkom, za koju mislim da je njena sestra. Nikada im nisam dao novac, nikada nisam posetio bordel, noćni klub ili bar u toj zemlji", rekao je Van Hauvermeiren.

Devojka koja je progovorila jedna je od osmoro dece, a kada se dogodio zemljotres imala je 15 godina. Očajna i gladna okrenula se prostituciji, a tri meseca posle je zatrudnela. Kako tvrdi, Van Hauvermeirena je upoznala u januaru 2011. godine, pre porođaja.

"Imala sam 16 godina, i Roland me je sreo na ulici, bio je u kombiju "Oksfama". Govorio je malo franckuskog jezika. Slikao me je i razmenili smo brojeve. Mesec dana posle mog porođaja me je pozvao i rekao da može da mi pomogne. Pozvao me je kod sebe i ponudio mi novac za seks. To je trajalo šest meseci. Kada sam išla kod njega, puštao je plejboj DVD, davao mi je poklone za mene i dete, odeću, minđuše... Voleo je da mu devojke dolaze u kuću", ispričala je Haićanka.

Roland se optužuje i da je iskorišćavao prostitutke tokom rada u Čadu 2006. godine, kao i u Libiji 2004. Sve navode je odbacio.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja