NASA PRAVI SUPERSONIČNE AVIONE: Čudo od aviona zovu KONKORDOV SIN, poleće 2021.
Foto: AP

NEBO

NASA PRAVI SUPERSONIČNE AVIONE: Čudo od aviona zovu KONKORDOV SIN, poleće 2021.

Planeta -

Letelica koja će biti brža od zvuka imaće oznaku „QueSST“ i putovaće od Njujorka do Londona (5.500 km) za samo tri sata. Odobren budžet od 19,9 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je plan Nacionalne svemirske agencije (NASA) za izgradnju nove generacije supersoničnog aviona, koji su mediji već prozvali „konkordov sin“.

Novi avion bi trebalo da poleti već 2021. godine i maksimalna brzina će mu biti 1.800 kilometara na sat.

Ovaj avion, čija je oznaka “QueSST“, razdaljinu od Njujorka do Londona (5.500 kilometara) prelaziće za samo tri sata. Trampova administracija je za NASA odobrila budžet od 19,9 milijardi dolara za ovu godinu, što je 500 miliona dolara više nego prethodne.

- Eksperimentalni supersonični avion će imati prvi let 2021. godine. On će otvoriti potpuno novo tržište za američke kompanije da grade brže komercijalne letelice i otvaraju nove poslove. Ovaj avion će prepoloviti vreme leta s kraja na kraj zemlje - navodi se u saopštenju NASA.

Planovi o izgradnji supersoničnog aviona pokrenuti su u junu 2017. Izrada je poverena kompaniji „Lokid Martin“, koja radi na izradi vojnih letelica. Preliminarni dizajn veoma podseća na „konkord“. U kompaniji veruju da će uspeti da smanje buku koju je „konkord“ izazivao pri probijanju zvučnog zida.

Posebna pažnja će se posvetiti smanjenju buke koju avion proizvodi pri probijanju zvučnog zida. Utvrđeno je da tanji i izduženi oblik letelice proizvodi manju buku. Zvuk koji se čuje na zemlji, tj. iznenadni prasak (pucanj) zvučnih talasa, nastaje na delovima aviona prilikom prelaska na nadzvučnu brzinu. U stvari, čuju se dva praska - prvi je u trenutku prelaska s podzvučne na nadzvučnu brzinu, a drugi prilikom povratka s nadzvučne na podzvučnu brzinu.

DA LI STE ZNALI?

- Legendarni „konkord“ je imao prvi let davne 1969. godine

- Program supersonične komercijalne letelice ukinut je 2003.

- Sovjetski pandan „konkordu“ bio je „tu-144“

- Maksimalna brzina mu je bila 2.180 kilometara na sat

- Mogao je da preveze do 128 putnika

- Jedini udes imao je 25. jula 2000, kada se u Parizu srušio pri poletanju

- Poginulo je 100 putnika, devet članova posade i četiri osobe na zemlji

Kurir / E.K.

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track