KIM OTKAZAO ISTORIJSKI SUSRET U POSLEDNJEM TRENUTKU: Evo šta se događalo na Olimpijskim igrama iza zatvorenih vrata!
Foto: AP, Foto: AP

SVE BILO DOGOVORENO

KIM OTKAZAO ISTORIJSKI SUSRET U POSLEDNJEM TRENUTKU: Evo šta se događalo na Olimpijskim igrama iza zatvorenih vrata!

Planeta -

Američki potpredsednik Majkl Pens trebalo je da se sastane sa predstavnicima Severne Koreje, uključujući sestru Kim Džong-una, tokom svoje posete Zimskoj olimpijadi u Južnoj Koreji.

Međutim, Severnokorejci su otkazali sastanak. Iz Pensove kancelarije su saopšili da veruju da je iznenadno otkazivanje sastanka znak da američki pokušaji SAD da izvrše pritisak na režim u Pjongjangu deluju.

foto: EPA

Posle dana pregovora, američki tim je, navodno, uspeo da uradi nemoguće i dogovorio sastanak između dve strane 10. februara, objavio je Vašington post. Ali manje od dva sata pre susreta licem u lice, korejska delegacija je otkazala sastanak. "Severna Koreja je otkazala sastanak u nadi da će potpredsednik ublažiti svoju poruku, i kako bi za vreme Olimpijade imali svetsku pažnju za svoju propagandu", rekao je Nik Ajers, načelnik Pensovog štaba.

Severna Koreja je poslala delegaciju od 500 članova na Olimpijske igre sastavljene od sportista, navijačica, domaćih medija i visokih vladinih zvaničnika - uključujući Kim Jo-džong, sestru lidera Severne Koreje i šefa odseka za propagandu zemlje.

Njihovo prisustvo je rezultat diplomatskih pregovora ranije ove godine između Seula i Pjongjanga, prvih razgovora na visokom nivou za više od dve godine.

Kurir.rs/ CNN

Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track