icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

ALARMANTNI PODACI: U Francuskoj više od 70 odsto voća zatrovano pesticidima, a evo koje je najopasnije
Foto: Profimedia

ISPITANO I POVRĆE

ALARMANTNI PODACI: U Francuskoj više od 70 odsto voća zatrovano pesticidima, a evo koje je najopasnije

Planeta

Gotovo tri četvrtine voća i više od dve petine povrća iz neorganskog uzgoja u Francuskoj sadrži tragove pesticida, pri čemu su najviše pogođeni grožđe i celer, pokazao je najnovije izveštaj francuske ekološke organizacije.

Uzorke 19 vrsta voća i 33 vrste povrća ispitala je francusko jedno ekološko udruženje koje vodi kampanju protiv pesticida i genetski modifikovanih organizama (GMO). U izveštaju su korišćeni podaci agencije za zaštitu potrošača DGCCRF za period od 2012. do 2016. godine.

 

"Kod voća smo pronašli da su u proseku tragovi pesticida bili prisutni u 72,6 odsto analiziranih uzoraka", navodi se u saopštenju s tim da je u 2,7 odsto njihov udeo premašivao gornju dopuštenu granicu.

 

foto: Profimedia

 

Tragovi pesticida su pronađeni u 89 odsto analiziranog grožđa, a slede klementine i mandarine s 88,4 odsto i trešnje s 87,7 odsto. Kod trešanja je u proseku zabeležen najveći broj slučajeva gde tragovi pesticida premašuju dopušteni nivo, a slede mango i papaja sa 4,8 odsto.

 

Kod povrća, u 41,1 odsto uzoraka pronađeni su tragovi pesticida, s 3,5 odsto onih s većim količinama od zvaničnih granica.

 

Celer je pritom imao najviše tragova pesticida koji su pronađeni u 84,6 odsto analiziranih uzoraka. Slede sveži začini sa 74,5.

 

foto: Profimedia

 

Na uzorku začina, među kojim nije bilo peršuna ili bosiljka, u 29,4 odsto slučajeva su vrednosti bile iznad limita, s tim da u slučaju celera taj postotak doseže 16 odsto.

 

Podaci agencije DGCCRF uključuju samo tragove pesticida koji se mogu izmeriti, što znači da neki tragovi pesticida nisu ušli u izveštaj. "Rezultati u stvari ignorišu neke od prisutnih tragova", kažu.

 

Francuska je najveći proizvođač hrane u Evropi a tamošnja vlada je objavila planove o smanjenju korišćenja svih pesticida.

 

Uzgajivači voća i povrća zalažu se za uvođenje posebne etikete "nula posto tragova pesticida" - odvojeno od one organske - za proizvode koji sadrže do najviše 0,01 miligrama pesticida po kilogramu.

 

U udruženju kažu da da takvo rešenje nije dovoljno jer, iako se jamči da nisu korišćeni pesticidi, ne isključuje zagađenje okoline.

 

Kurir.rs/24sata.hr
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.