Najnovije vesti

ALARMANTNI PODACI: U Francuskoj više od 70 odsto voća zatrovano pesticidima, a evo koje je najopasnije
Foto: Profimedia

ISPITANO I POVRĆE

ALARMANTNI PODACI: U Francuskoj više od 70 odsto voća zatrovano pesticidima, a evo koje je najopasnije

Planeta

Gotovo tri četvrtine voća i više od dve petine povrća iz neorganskog uzgoja u Francuskoj sadrži tragove pesticida, pri čemu su najviše pogođeni grožđe i celer, pokazao je najnovije izveštaj francuske ekološke organizacije.

Uzorke 19 vrsta voća i 33 vrste povrća ispitala je francusko jedno ekološko udruženje koje vodi kampanju protiv pesticida i genetski modifikovanih organizama (GMO). U izveštaju su korišćeni podaci agencije za zaštitu potrošača DGCCRF za period od 2012. do 2016. godine.

 

"Kod voća smo pronašli da su u proseku tragovi pesticida bili prisutni u 72,6 odsto analiziranih uzoraka", navodi se u saopštenju s tim da je u 2,7 odsto njihov udeo premašivao gornju dopuštenu granicu.

 

foto: Profimedia

 

Tragovi pesticida su pronađeni u 89 odsto analiziranog grožđa, a slede klementine i mandarine s 88,4 odsto i trešnje s 87,7 odsto. Kod trešanja je u proseku zabeležen najveći broj slučajeva gde tragovi pesticida premašuju dopušteni nivo, a slede mango i papaja sa 4,8 odsto.

 

Kod povrća, u 41,1 odsto uzoraka pronađeni su tragovi pesticida, s 3,5 odsto onih s većim količinama od zvaničnih granica.

 

Celer je pritom imao najviše tragova pesticida koji su pronađeni u 84,6 odsto analiziranih uzoraka. Slede sveži začini sa 74,5.

 

foto: Profimedia

 

Na uzorku začina, među kojim nije bilo peršuna ili bosiljka, u 29,4 odsto slučajeva su vrednosti bile iznad limita, s tim da u slučaju celera taj postotak doseže 16 odsto.

 

Podaci agencije DGCCRF uključuju samo tragove pesticida koji se mogu izmeriti, što znači da neki tragovi pesticida nisu ušli u izveštaj. "Rezultati u stvari ignorišu neke od prisutnih tragova", kažu.

 

Francuska je najveći proizvođač hrane u Evropi a tamošnja vlada je objavila planove o smanjenju korišćenja svih pesticida.

 

Uzgajivači voća i povrća zalažu se za uvođenje posebne etikete "nula posto tragova pesticida" - odvojeno od one organske - za proizvode koji sadrže do najviše 0,01 miligrama pesticida po kilogramu.

 

U udruženju kažu da da takvo rešenje nije dovoljno jer, iako se jamči da nisu korišćeni pesticidi, ne isključuje zagađenje okoline.

 

Kurir.rs/24sata.hr
Foto: Profimedia/Ilustracija

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...