EVO KO SE SVE BORI PROTIV KOGA U SIRIJI: Posle 7 godina rata krv ne prestaje da teče
Foto: AP

NEMA MIRA NA BLISKOM ISTOKU

EVO KO SE SVE BORI PROTIV KOGA U SIRIJI: Posle 7 godina rata krv ne prestaje da teče

Planeta -

Građanski rat u Siriji traje od 2011, a sada u njemu učestvuje toliko aktera, domaćih i stranih, da se teško može razumeti ko je na čijoj strani.

SIRIJSKA VLADA - Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada kontrolišu većinu gusto naseljenih delova zemlje, uključujući glavni grad Damask, bivši ekonomski centar Alep na severu i priobalna područja. Asadove snage i saveznici šire područja pod svojom kontrolom, uz podršku ruske vojske i Irana.

foto: EPA

POBUNJENICI/TERORISTI - Pobunjenici su gubitnička strana. Jedina pokrajina koju nadziru je Idlib, gde islamističke snage, uključujući ekstremiste povezane s Al Kaidom, imaju glavnu reč. Kontrolišu i manja područja na jugu zemlje, kod granice s Jordanom. Enklava kod Damaska izložena je teškim napadima. Pobunjenici su uglavnom ostali bez pomoći Zapada, a na severu dosta zavise od Turske.

Idlib
Idlibfoto: Reuters

ISLAMSKA DRŽAVA - Takozvana Islamska država pretrpela je velike gubitke na terenu i preostao joj je samo delić teritorija kod granice s Irakom i manja područja na jugozapadu zemlje, nedaleko od područja koja nadzire Izrael. SAD, koji predvodi borbu protiv tih ekstremista zajedno s kurdskim kopnenim snagama, upozorava kako bi ona mogla da se oporavi.

foto: Profimedia

KURDI - Kurdi kontrolišu većinu granice s Turskom, ali ih trenutno napadaju turske snage kod severozapadnog grada Afrina. Kurdska Stranka demokratskog saveza (PYD) i njeni borci su, kako se smatra, najefikasnije kopnene snage u borbi protiv Islamske države. Saveznici su SAD-a. Ipak, stranka je najvećim delom isključena iz političkih pregovora jer PYD ima veze s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj zabranjena i smatra se terorističkom grupom.

foto: EPA

SJEDINJENE DRŽAVE - Vašington predvodi međunarodnu koaliciju protiv Islamske države i podržava Kurde koji kontrolišu područja na severoistoku zemlje, što ne odgovara Turskoj. SAD ima malo uticaja van kurdskog područja.

foto: Profimedia

RUSIJA - Rusija najviše pomaže Asadu. Vazdušnu podršku su počeli da im daju od septembra 2015, što je bio ključan faktor za njihov oporavak. Napada Islamsku državu kao i druge pobunjeničke grupe.

foto: Profimedia

IRAN - Teheran je odan prijatelj sirijske vlade. Iranci se bore zajedno s Asadovim vojnicima. Hezbolah, šiitski teroristički pokret iz Libana koji finansira Iran, takođe se bori na Asadovoj strani.

foto: EPA/Abedin Taherkenareh

TURSKA - Smatra se da je Turska ključni zaštitnik i finansijer sirijske opozicije, međutim, nedavno je pokrenula ofanzivu na severnu regiju Afrin kako bi sprečila grupisanje Kurda u blizini svoje granice.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track