Najnovije vesti

CENTAR SIMON VIZENTAL: Jevreji, ograničite posete Poljskoj!
Foto: EPA

PREPORUKA

CENTAR SIMON VIZENTAL: Jevreji, ograničite posete Poljskoj!

Planeta

VARŠAVA - Jevrejska organizacija "Simon Vizental Centar" saopštila je da razmatra izdavanje preporuke Jevrejima da ograniče odlaske u Poljsku.

Odnosi između Izraela i Poljske su se zaoštrili nakon što je Poljska usvojila zakon kojim se predviđa zatvorska kazna za bilo kakvo sugerisanje da je Poljska učestvovala u Holokaustu.

Poljska je zbog tog zakona izazvala kritiku međunarodne zajednice.

Oko tri miliona Jevreja, koji su živeli u Poljskoj pre Drugog svetskog rata, ubijeno je tokom nacističke okupacije Poljske, što je skoro polovina svih ubijenih Jevreja u Holokaustu.

"Zbog kontroverznog novog zakona o Holokaustu u Poljskoj i antisemitizma koji je on oslobodio, a što je uzdrmalo jevrejsku zajednicu, Simon Vizental Centar razmatra izdavanje 'Putne preporuke' za Jevreje u svetu", saopštila je jevrejska organizacija sa sedištem u Los Anđelesu.

Mnogi Poljaci smatraju da se njihova nacija ponašala časno tokom Holokausta, ali istraživanje objavljeno 1989. godine izazvalo je bolnu raspravu o odgovornosti i pomirenju. 

Istraga poljskog Instituta nacionalnog pamćenja, sprovedena sprovedena od 2000. do 2004. godine, utvrdila je da su 10. jula 1941. godine nacisti u dosluhu sa lokalnim stanovništvom počinili masakr nad najmanje 340 Jevreja u gradu Jedvabne, podseća Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kako je otkriven identitet čoveka koji je bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...