TRAMP SVE IZNENADIO: Traži zabranu bamp stokova za oružje, zvaničnici nisu sigurni mogu li to da urade!
Foto: Reuters

konkretna reakcija posle masakra na floridi

TRAMP SVE IZNENADIO: Traži zabranu bamp stokova za oružje, zvaničnici nisu sigurni mogu li to da urade!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp naložio je Ministarstvu pravde da zabrani "bamp stok" naprava koje obične puške pretvaraju u automatske, ali zvaničnici nisu sigurni da li to mogu.

Trampov iznendni nalog je usledio dok zvaničnici iz odeljenja Ministarstva pravde za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) razmatraju da li mogu uvesti regulacije za te naprave bez Kongresa.

Zabrana tih naprava koje su verovatno korišćene prošle godine u masakru u Las Vegasu nije ni jednostavna ni brza. Zabrana ATF-a na te naprave bi verovatno uvuklo Ministarstvo pravde u dugotrajnu pravnu borbu s proizvodjačima oružja, dok bi "bamp stokovi" ostali na tržištu.

S druge strane, za usvajanje novih zakona o kontroli oružja u Kongresu potrebna je republikanska većina koja podržava pravo na nošenje oružja. Republikanci su i posle ubistva 59 ljudi Las Vegasu išli u suprotnom smeru ka ublažavanju zakona o kontroli oružja.

Uprkos Trampovom pritisku na Ministarstvo pravde posle masovnog ubistva u školi u Floridi, neki zvaničnicvi ATF-a smatraju da samo Kongres može "bamp stokove" proglasiti nelegalnim i promeniti zakone o oružju.

Tramp se založio i za podizanje starosne granice na 21 godinu za kupovinu oružja, ali je uticajna organizacija Nacionalno udruženje za oružje (NRA) juče saopštila da se protivi bilo kakvim razgovorima o podizanju starosne granice za kupovinu oružja na 21 godinu.

"Zakonodavni predlozi koji bi sprečavali odrasle ljude koji se pridražavaju zakona starosti 18-20 godina da kupuju puške i sačmarice u suštini i, zabranjuje da kupuje bilo koje oružje čime ih lišavaju njihovog ustavnog prava na samozaštitu", navela je NRA.

Predsednik NRA Vejn Lapjer danas je optužio demokrate i medije za reakcije posle incidenta u Floridi i pozive da se ograniči pravo na nošenje oružja.

Lapjer je rekao da oni koji žele da ograniče pravo na nošenje oružja "mrze individualne slobode".

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kako je otkriven identitet čoveka koji je bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track