POSLE VELIKOG SKANDALA: Haiti zabranio rad britanskim humanitarcima zbog zlostavljanja žena
Foto: Reuters

PLAĆALI ŽENE ZA SEKS UMESTO DA IM POMAŽU

POSLE VELIKOG SKANDALA: Haiti zabranio rad britanskim humanitarcima zbog zlostavljanja žena

Planeta -

Haiti je privremeno zabranio rad britanskoj humanitarnoj organizaciji Oksfam, usled optužbi da su neki njeni članovi seksualno zlostavljali žene u toj zemlji, izjavio je danas ministar za planiranje i spoljnu saradnju Aviol Floran.

Floran je rekao da je ta odluka doneta na osnovu "ozbiljnih prekršaja" koje je britanski Oksfam napravio 2010. i 2011. godine, kao i da će konačna odluka o radu te organizacije u Haitiju biti doneta u naredna dva meseca.

Predsednik Haitija Žovenez Moiz pozvao je prošle nedelje na istragu humanitarne organizacije "Doktori bez granica" i drugih takvih organizacija koje su došle u tu ostrvsku državu posle zemljotresa 2010. godine.

foto: Reuters

Moiz je rekao da su seksualne zloupotrebe samo vrh ledenog brega.

"Slučaj Oksfam je samo vidljivi deo ledenog brega. Nije samo Oksfam, postoje i druge nevladine organizacije u istoj situaciji, ali one kriju informacije na unutrašnjem nivou", rekao je on.

Jedna od najvećih humanitarnih organizacija na svetu za pomoć usled katastrofa, Oksfam, javno se izvinila prošle nedelje zbog skandala koji je potresao humanitarni sektor.

Ta organizacija nije ni potvrdila ni negirala prethodno pisanje londonskog "Tajmsa" da su neki njeni članovi plaćali žene na Haitiju za pružanje seksualnih usluga.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja