MLADI ITALIJAN OTKRIO SAV OČAJ GENERACIJE: Evo zašto jedva čeka da ode iz najlepšeg dela zemlje
Foto: Profimedia

emigracija

MLADI ITALIJAN OTKRIO SAV OČAJ GENERACIJE: Evo zašto jedva čeka da ode iz najlepšeg dela zemlje

Planeta -

"Ćao, tata, Ćao mama", oprašta se Domeniko Blasko od svojih roditelja i s rancem preko ramena grli ih poslednji put pre nego li se ukrca na autobus za nemački Augsburg.

Oko 1600 kilometara i 24 sata vožnje dele ga od posla koji bi, nada se, mogao njemu i njegovoj porodii doneti bolji život. Domeniko je građevinac. "Bolje je nego ovde. Ovde nema ničega. Šta bih ovde uopšte mogao da radim", pita se 40-godišnjak.

Prizor beznađa koji Domeniko želi da ostavi iza sebe nalazi se u Krotoneu. I nije on jedini koji želi da ode. Krotone je grad sa 65.000 stanovnika, smešten je na krajnjem jugu italijanske "čizme", u pokrajini Kalabriji, i nigde u Italiji nezaposlenost nije toliko visoka.

Čak i u poređenju sa siromašnim zemljama EU-a, Krotone je na samom dnu neslavne liste. Nezaposlenost dostiže gotovo 29 dosto, što je triput više od italijanskog proseka, a među mladima taj se broj penje na 56 odsto.

Desni blok bivšeg premijera Silvija Berluskonija u anketama rame uz rame s populističkim pokretom Pet zvezda i taj deo Italije mogao bi da bude presudan u tome ko će sastavljati novu vladu. .

Jug Italije je istovremeno deo zemlje u kom vladaju frustracija i očaj i kada ljude pitate o političarima, odgovor je ili gromoglasan smeh ili tirada mržnje.

Nedavno je jedna agencija upozorila da se u Italiji zbiva "demografski cunami". Krotoneu sada nedostaje cela jedne generacija mladih, stručnih ljudi. Dece jedva da ima jer je stopa nataliteta toliko niska da je teško naći ijednu drugu pokrajinu koja bi bila još gora po tom pitanju.

To je još samo jedna statistika koja naglašava jadno stanje u Kalabriji i to uprkos svom potencijalu koji taj region ima. Tu su kilometri i kilometri peščanih plaža, a cveće cveta već u februaru između nasada maslina. "Ali ljudi ne koriste taj potencijal. Samo plaču i čekaju", tvrdi Loris Roseto, učiteljica nemačkog u Krotoneu.

Kurir.rs/Večernji

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track