BOJKOT UDRUŽENJA VLASNIKA ORUŽJA: Kompanije u SAD prekidaju saradnju sa najmoćnijom lobističkom organizacijom
Foto: Reuters

POSLE MASAKRA U ŠKOLI

BOJKOT UDRUŽENJA VLASNIKA ORUŽJA: Kompanije u SAD prekidaju saradnju sa najmoćnijom lobističkom organizacijom

Planeta -

U SAD i dalje traje debata o kontroli oružja posle masakra u školi na Floridi, a sve više kompanija saopštava da je, zbog tog incidenta, okončalo marketinški program sa Udruženjem vlasnika oružja (NRA).

Guverner Floride Rik Skot založio se da se starosna granica za kupovinu oružja podigne sa 18 na 21 godinu.

Taj republikanski guverner je najavio da će predložiti još neke mere koje bi povećale bezbednost u školama i pooštrile kontrole oružja, kao i da će o tome razgovarati sa nadležnima u narednom periodu.

U međuvremenu, sve više kompanija saopštava da je okončalo marketinški program sa Udruženjem vlasnika oružja, zbog pucnjave u školi na Floridi.

Udruženje vlasnika oružja je, kako navodi Glas Amerike, najmoćnija lobistička grupa u Americi koja se zalaže za slobodnu prodaju i nošenje oružja i ima oko 5 miliona članova.

Zagovornici kontrole oružja na Tviteru su pozvali na bojkot Udruženja vlasnika oružja (#BoycottNRA) i koriste društvene mreže da pozovu kompanije da prestanu da sarađuju sa NRA.

Sa druge strane, predsednik tog udruženja Vejn Lapjer je na skupu Konzervativne političke akcije poručio da zagovornici kontrole oružja eksploatišu ubistvo na Floridi.

Američki predsednik Donald Tramp izneo je nekoliko predloga, među kojima je naoružavanje nastavnika, podizanje starosne granice sa 18 na 21 godinu za kupovinu automatskog i poluatomatoskog oružja.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja