(VIDEO) DOŠAO JE U SAD BEZ IGDE IČEGA, A ONDA OSTVARIO AMERIČKI SAN: Evo kako je jedan Sirijac prešao put od perača sudova do uglednog doktora!
Foto: Printscreen/ Youtube

PRIČA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA

(VIDEO) DOŠAO JE U SAD BEZ IGDE IČEGA, A ONDA OSTVARIO AMERIČKI SAN: Evo kako je jedan Sirijac prešao put od perača sudova do uglednog doktora!

Planeta -

Mladi Heval Mohamed Keli, koji je u SAD došao kao izbeglica iz Sirije, sada radi kao kardiolog u bolnici Univerziteta Emori u Atlanti, u Džordžiji, i predstavlja klasičan primer kako je neko od nule stigao do bogatstva, ali sa zanimljivim preokretom.

Navodi se da kardiolog Heval Mohamed Keli nedeljom obično u socijalnom medicinskom centru u Atlanti kao volonter leči pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje i kaže da mu to pruža izuzetan osećaj.

"Sećam se da moji roditelji nisu imali zdravstveno osiguranje kada sam došao ovde kao izbeglica. Sada sam se vratio da pomažem istim tim ljudim, koji su kao moji roditelji. Ima mnogo Kurda, Arapa i izbeglica. Osećam se kao da pomažem svojim roditeljima, kada pre 15 godina nisu imali osiguranje", kaže Sirijac.

Glas Amerike navodi da su Keli i njegova porodica u Atlantu stigli 2001. bežeći od represije nad Kurdima u Siriji, a da je on, čak i kao tinejdžer, znao da želi da bude lekar.

"Živeo sam u veoma siromašnom delu grada i obično su komšije po koje je dolazila hitna pomoć ili imali srčani udar ili su umrli od srčanog udara. To je nešto što sam primetio dok sam odrastao i osećao sam da moram da se vratim i učinim nešto kako bi to sprečio", kaže Keli.

Navodi se da je on prvo morao da pomogne svojoj porodici da se prilagodi životu u novoj zemlji. Radio je u restoranu, gde je prao sudove i čistio podove kako bi zaradio dovoljno novca da bi izdržavao oca, kojeg je teško povredila sirijska policija, kao i majku, koja nikada nije radila, i mlađeg brata.

"Bilo je teško u početku. Hevalov otac je bio bolestan, Mohamed je imao 14, a Heval 17 godina. Posle tri meseca nismo imali nikakvu pomoć. Jedino što je meni bilo važno bila je njihova budućnost i škola. Od Hevala nisam tražila ništa osim da uči i postane lekar", kaže Hevalova majka Sadija Mohamed Keli.

Sada kada je sa tim gotovo, Keli i dalje pomaže drugima u njegovoj zajednici.

"Bez Hevalove pomoći bi bilo teško. On nam je do sada pomagao i savetovao našu decu da vredno uče kako bi ostvarili svoje snove", priča Hevalov komšija Taha Sadžid Fatah.

Tahina ćerka se "zahvaljuje doktoru Hevalu za pomoć".

"Kada porastem želim da idem na medicinski fakultet i da postanem lekar, pa da pomažem ljudima kao što Heval pomaže nama", kaže ona.

Navodi se da je Univerzitet Emori, gde doktor Keli sada radi, blizu restorana "Mediterejnijan gril" u kojem je nekada prao sudove, ali između kao da je čitav univerzum.

"Dolazak na posao i studiranje ovde je više kao san. Nikada nisam mogao da zamislim da bih mogao da budem ovde, ali evo me. Uspeo sam ono što sam sebi zacrtao. Sada je vreme da nešto vratim zajednici", zaključuje doktor Keli.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track