LAVROV O SITUACIJI U ISTOČNOJ GUTI: Optužbe da je Asad koristio hlorin su provokacije
Foto: Reuters/Maxim Shemetov

otvoren

LAVROV O SITUACIJI U ISTOČNOJ GUTI: Optužbe da je Asad koristio hlorin su provokacije

Planeta -

Optužbe da su snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu upotrebile hlorin u istočnoj Guti su provokacije sa ciljem da se ometa obustava vatrenih dejstava u toj enklavi, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da će se dogovoreno 30-dnevno primirje u istočnoj Guti poštovati tek onda kada se sve strane dogovore na koji način bi trebalo da ono bude primenjeno, rekao je Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je danas da je situacija u istočnoj Guti alarmantna i da pobunjenici u tom području koriste lokalno stanovništvo kao taoce.

"Teroristi nisu spustili svoje oružje, oni drže lokalno stanovništvo kao taoce, to je glavni uzrok veoma napete situacije", istakao je Peskov.

Peskov je ponovio da Moskva ima informaciju da su pobunjenici možda upotrebili hemijske supstance u istočnoj Guti.

Savet bezbednosti UN u subotu je jednoglasno usvojio rezoluciju 2401 kojom se zahteva se 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardovale istočna predgrađa Damaska koja su pod opsadom, u jednoj od najpogubnijih ofanziva u sirijskom ratu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters/Maxim Shemetov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja