NOVA INICIJATIVA ZA SIRIJU: Putin naredio humanitarnu pauzu u istočnoj Guti
Foto: EPA

otvoreno

NOVA INICIJATIVA ZA SIRIJU: Putin naredio humanitarnu pauzu u istočnoj Guti

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je humanitarnu pauzu, to jest obustavu vatre, u predgrađu sirijske prestonice, Istočnoj Guti, radi formiranja humanitarnog koridora kojim će civili moći da napuste to područje, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Humanitarna pauza počinje u utorak i trajaće od 9 do 14 časova svakog dana, rekao je Šojgu, prenosi Rojters.

Dodao je da će detalji o lokaciji humanitarnog koridora biti objavljeni uskoro.

Ovoj odluci je prethodio sastanak Vladimira Putina sa trajnim članovima Saveta bezbednosti Rusijena koje je izražena zabrinutost zbog stanja u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, gde ekstremisti nastavljaju sa provokacijama, rekao je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

"Razgovarali su o situaciji u Istočnoj Guti. Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog provokacija terorista. Takođe su naglasili važnost primene Rezolucije 2401 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Na dnevnom redu je bilo i društveno i ekonomsko stanje u Rusiji, kao i mere zaštite građana i infrastrukture od požara i poplava.

Između ostalih, na sastanku sa Putinom bili su prisutni i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev i direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN 24. februara usvojena je Rezolucija 2401 koja poziva na jednomesečni prekid vatre u Siriji, kako bi u zemlju mogla da se dostavi neophodna humanitarna pomoć.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MERKELOVA DOGODINE U SRCU ŠUMADIJE ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track