(FOTO, VIDEO) ZVER SA ISTOKA ZALEDILA EVROPU: Arktička oluja ubila najmanje troje! Mećave paralisale gradove!
Foto: EPA

TEMPERATURE U REKORDNOM MINUSU

(FOTO, VIDEO) ZVER SA ISTOKA ZALEDILA EVROPU: Arktička oluja ubila najmanje troje! Mećave paralisale gradove!

Planeta -

Arktičko nevreme nazvano "Zver sa istoka" donelo je najniže temperature ove zime većem delu Evrope, a u Rim retko viđenu snežnu mećavu koja je paralisala grad.

Rimljani su dobili jedinstvenu priliku da se sankaju, skijaju i prave Sneška Belića, dok su škole zatvorene, a avionski, vozni i autobuski saobraćaj u prekidu.

Italijanska agencija civilne zaštite mobilisala je vojsku da pomogne u čišćenju zatrpanih ulica pošto je grad koji je navikao na blage zime prekriven debelim slojem snega.

1 / 8 Foto: EPA

Sneg se danas do podneva istopio, ali su vlasti odlučile da nastave u školama ne bude ni u utorak, drugi dan zaredom, zbog minusa koji se očekuje tokom noći i saobraćajnog haosa usled leda na ulicama i trotoarima.

Rimski parkovi koji su zimi obično zeleni sada su potpuno beli, pa su postali poprišta za grudvanje.

foto: AP

Zbog mediteranske klime i blizine mora, zime u Rimu su obično blage, pa restorani i u najhladnijim mesecima često drže otvorene bašte, mada s grejačima.

Oluja je donela veoma niske temperature širom Evrope. Litvanski zvaničnici navode da je temperatura u nekim delovima zemlje pala na minus 24 stepena Celzijusa i dovela do smrti najmanje tri osobe tokom vikenda.

U nemačkim Alpima zabeleženo je minus 27 stepeni Celzijusa, rekord ove zime koji je postavljen i u Moskvi, sa minus 20 stepeni prethodne noći.

U Hrvatskoj je oko 1.000 vojnika angažovano u operacijama čišćenja najteže pogodjenih oblasti, gde je sneg dostigao visinu od 1,5 metara.

Beta-AP

Foto: EPA, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZAVEJAN ISTOK SRBIJE! Preko Čestobrodice zabranjen saobraćaj, autobusi kasne do planinskih sela,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track