JOŠ NIJE REŠEN SPOR OKO CRKVE SVETOG GROBA: Gradonačelnik Jerusalima suspendovao plan o oporezivanju crkvene imovine
Foto: Reuters

BOGOMOLJA bila ZATVORENA 3 dana

JOŠ NIJE REŠEN SPOR OKO CRKVE SVETOG GROBA: Gradonačelnik Jerusalima suspendovao plan o oporezivanju crkvene imovine

Planeta -

Gradonačelnik Jerusalima, Nir Barkat, suspendovao je danas plan o oporezivanju crkvene imovine, koji je doveo do trodnevnog zatvaranja Crkve Svetog groba, jednog od najsvetijih hrišćanskih mesta.

Kancelarija premijera Benjamina Netanijahua saopštila je da su šef Vlade i gradonačelnik Jerusalima obrazovali tim za "formulisanje rešenja" koji će pregovarati s crkvenim zvaničnicima.

foto: AP

Barkat je ranije rekao da njegov plan o oporezivanju važi samo za "komercijalnu imovinu" u posedu crkvi, a ne za mesta molitvi. Crkve su ocenile da se tim planom krše postojeći dogovori.

foto: Reuters

Lideri Grčke pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i drugi crkveni velikodostojnici su u nedelju zatvorili Crkvu Svetog groba u znak protesta zbog odluke jerusalimske opštine da im nametne porez na imovinu.

foto: Reuters

Crkva Svetog groba je podignuta na mestu gde je po verskom učenju Isus Hrist razapet, sahranjen i vaskrsao. Objavljujući da zatvaraju crkvena vrata u nedelju u podne crkveni lideri su rekli da protestuju i zbog predloga zakona da se konfiskuje crkvena zemlja prodata privatnicima.

foto: Reuters

Na osnovu sporazuma koji je važio decenijama jerusalimska opština nije mogla da ubira porez na imovinu od hrišćanskih institucija, ali je sada doneta odluku o oporezivanju, osim na imovinu koja se "koristi za molitvu, učenje religije ili potrebe koje iz toga proističu" na osnovu mišljenja jednog pravnog eksperta.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track