(VIDEO) PUTIN PRED FEDERALNOM SKUPŠTINOM: Rusija ima nova oružja od kojih nema odbrane!
Foto: Printscreen RT

VELIKI PREDIZBORNI GOVOR

(VIDEO) PUTIN PRED FEDERALNOM SKUPŠTINOM: Rusija ima nova oružja od kojih nema odbrane!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je svoj tradicionalni govor pred Federalnom skupštinom, u kom je govorio o ekonomskim, socijalnim i društvenim prioritetima razvoja Rusije, ali najviše pažnje privukla su nova oružja koja je najavio kao najsavremenija i najmoćnija.

Putin je govorio pred oko 1.000 gostiju, a za ovaj događaj bilo je akreditovano 705 novinara, što je nov rekord.

Predsednik Rusije je vidno prehlađen i često je kašljucao, prvi put je držao spremnu maramicu, ali govor je počeo energično, izražavajući zadovoljstvo zbog uspeha Rusije u očuvanju stabilnosti i jedinstva u velikim izazovima s kojima je zemlja suočena.

Ruska operacija u Siriji pokazala je koliko su porasle mogućnosti ruske vojske, kazao je Putin dodajući da je modernizacija naoružanja ruske vojske za 3,7 puta veća. Danas ruska vojska ima 80 novih interkontinentalnih raketa, a Rusija razvija novo oružje kao zaštitu od američkih antiraketnih sistema, raspoređenih na teritorijama drugih država, naveo je predsednik Rusije i podsetio da je Vašington izašao iz dogovora o PRO, čemu se Moskva protivila.

foto: Printscreen RT

"Svi naši predlozi bili su odbačeni", podsetio je Putin i dodao da je Amerika postala arogantna sa raspadom SSSR i takvim slabljenjem Rusije da se 1990. nije verovalo da će se ona ikad oporaviti.

Ruska vojska je u poslednjih šest godina dobila više od 300 novih oružja i vojne opreme, obelodanio je on i saopštio da je Rusija razvila nov sistem "Sarmat", koji će zameniti zastarele raketne sisteme.

foto: Printscreen RT

Svi naši interkontinentalni raketni kompleksi mogu da neutrališu protivraketnu odbranu, kazao je Putin posle objavljivanja animacija mogućnosti "Sarmata".

"Pri težini od preko 200 tona on ima kratki aktivni deo leta, što otežava njegovo presretanje sistemima protivraketne zaštite", rekao je Putin o projektilima "Sarmat".

Štaviše, on je otkrio da je razvijeno još nekoliko oružanih sistema, koji još nisu dobili ime, a među njima su globalna krstareća raketa, podvodni dron, hipersonična bojeva glava... Rusija je izgradila bespilotne aparate koji su višestruko brži od podmornica i torpeda, što je prosto fantastika, dodao je.

Novi ruski supersonični sistem dobio je ime "Kinžal" (bodež). On je već uspešno testiran i nalazi se u vojsci na jugu zemlje, kazao je predsednik Rusije.

"Važno je stvaranje visokopreciznog avijaciono-raketnog kompleksa koji nema sebi ravnog u svetu. On je uspešno testiran i već se od 1. decembra prošle godine nalazi na aerodromima Južnog vojnog okruga", rekao je.

"Rusija je počela da pravi strateško naoružanje koje uopšte ne koristi balističke putanje i neuhvatljivo je za protivraketnu odbranu", rekao je Putin dodajući da niko u svetu nema takvo oružje i da će, kad se ono pojavi, "naši momci napraviti nešto novo".

"Pre izgradnje ovog oružja niko nas nije slušao. Sada će nas slušati", kazao je Putin predstavljajući čitav niz novog ruskog oružja. Naveo je i da Rusija ima i drugo strateško oružje o kom su informacije još tajne.

Putin je precizirao da rusko oružje nije za napad nego za odbranu i da je ono garant svetskog mira.

"Pokušali ste da zaustavite Rusiju, ali niste bili sposobni da to uradite", kazao je on i poručio da će Rusija odgovoriti na svaki eventualni nuklearni napad ma kako jak bio.

"Nadam se da će sve što je danas rečeno spustiti potencijalnog agresora na zemlju", rekao je Putin i istakao da neprijateljski koraci protiv Rusije, kao što je raspoređivanje protivraketnog sistema kojim se NATO približava ruskim granicama, postaju neefikasni iz vojne perspektive i nerazumno skupi sa finansijske tačke gledišta.

"Sve to na kraju (postaje) besmisleno za one koji to iniciraju i rade", zaključio je ruski predsednik.

Govoreći o ekonomiji, on je rekao da je plan da Rusija poveća BDP za 1,5 put i da uđe među pet najvećih ekonomija sveta. Prioriteti su prosperitet nacije i brz razvoj u neposrednoj budućnosti, koja će "biti obeležena tehnološkim probojem".

foto: Printscreen YouTube/RT

"Rusija mora da nastavi s neophodnim reformama i stvori kreativno i slobodno društvo. Inače ćemo izgubiti suverenitet u budućnosti", poručio je on i osvrnuo se na probleme kao što su siromaštvo, pozicija radnika i demografija. Naš cilj je da podignemo prosečan životni vek na 80 godina, rekao je.

Predsednik Rusije je naglasio da je stabilnost države osnova, ali ne i garancija razvoja, jer još nisu rešeni svi problemi. Rusija je demokratsko društvo koje se samostalno razvija i nema govora da neko može da dođe i zauzme je, nastavio je on.

Rusija će poboljšati životni standard građana kroz veliki napredak, jefitinije bankarske kredite i izgradnju velikog broja stanova, a u narednih šest godina biće prepolovljen broj siromašnih, kazao je Putin.

foto: Printscreen YouTube/RT

Govoreći o građevinskim poduhvatima, on je spomenuo most koji spaja Krim sa kopnom, koji ove godine treba da bude završen i pušten u saobraćaj. Rusija će ulagati u izgradnju saobraćajnica jer postaje sve važnija transportna ruta između Evrope i Azije, najavio je predsednik Rusije.

Za Arktičku flotu Putin je rekao da ona ostaje najjača na svetu i da će se udesetotručiti do 2024. Ledolomci su osnova arktičkih ambicija Rusije i ruska flota ledolomaca na nuklearni pogon biće najjača u svetu, obećao je on.

Putin je kazao da Rusija mora da postane jedna od najvećih svetskih informacionih baza i najavio velika ulaganja u energetiku, internet i satelitsku komunikaciiju.

foto: Printscreen RT

Govoreći o ekonomiji, on je naglasio da je glavna smernica za novu vladu da postigne tempo rasta veći od onog u svetu, za šta i sam kaže da nije lako. Prošlogodišnju poljoprivrednu proizvodnju nazvao je rekordnom i najavio jači razvoj prehrambene industrije, kao i da će za čeitiri godine ruski izvoz biti veći od uvoza.

Kurir.rs/Sputnjik/RT

Foto: Printscreen YouTube/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja