Najnovije vesti

ŠOJGU: NATO raketna odbrana je kao kišobran sa rupama!
Foto: Fonet / AP

nakon otkrivanja novog naoružanja

ŠOJGU: NATO raketna odbrana je kao kišobran sa rupama!

Planeta

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da su elementi NATO sistema antiraketne odbrane postavljeni u Poljskoj, Rumuniji i na Aljasci poput "kišobrana sa rupama", prenosi Rojters.

"Ispada da antiraketni kišobran ima rupe", rekao je on. 

Navodi se da je Šojgu kazao da su te rupe postale vidljive nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas otkrio čitav niz novog nuklearnog naoružanja Rusije.

Citirana je i izjava Šojgua da zemlje članice NATO pokušavaju da Rusiju uvuku novu trku u naoružanju, ali da će novo nuklearno oružje pomoći da se takav scenario izbegne.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

foto: EPA / Maxim Shipenkov

Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti 20 puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu ruskog naziva "Sarmat" koju na Zapadu zovu "Satana", sistem hipersoničnih raketa "Kinžal", kao i lasersko oružje.

AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Navodi se da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije.

"Niko nas nije slušao. Sada nas čujte", poručio je ruski predsednik.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Fonet / AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...