PUTIN UZNEMIRIO SAD Stejt department: Rusko nuklearno oružje stvara nestabilnost
Foto: AP

NUKLEARNO NAORUŽANJE

PUTIN UZNEMIRIO SAD Stejt department: Rusko nuklearno oružje stvara nestabilnost

Planeta -

Američki Stejt department optužio je Rusiju da razvija nuklearna oružja koja krše sporazumne obaveze i stvaraju nestabilnost.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert rekla je da je govor predsednika Rusije Vladimira Putina pokazao da je Rusija prekršila sporazumne obaveze o nuklearnom oružju, a kritikovala ga je i za animirani video klip, koji je pušten u pozadini tokom njegovog govora, rekavši da naizgled predstavlja napad na SAD.

"Svakako mi je žao što sam pogledala animirani video klip koji je prikazao nuklearni napad na SAD. Takvo ponašanje ne smatramo odgovornim", rekla je portparolka.

foto: EPA

Putin je juče izjavio u obraćanju naciji da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Pomenuo je i podvodni dron velike brzine koji ima interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti 20 puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu koju na Zapadu zovu "Satana" i sistem hipersoničnih raketa "Kinžal".

Ruski lider je naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Navodi se da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije.

"Niko nas nije slušao. Sada nas čujte", poručio je ruski predsednik.

Navodi se da je Putin rekao da će novo naoružanje pomoći u obezbeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track