PRVE ŽRTVE TRGOVINSKOG RATA: Trampov tvit o carinama na uvoz metala oborio berze u Kini
Foto: AP

PAD AKCIJA

PRVE ŽRTVE TRGOVINSKOG RATA: Trampov tvit o carinama na uvoz metala oborio berze u Kini

Planeta -

ŠANGAJ - Kineske berze su danas oslabile usled pada akcija proizvođača čelika i aluminijuma nakon najave američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti visoke tarife na uvoz metala, što je izazvalo strahovanja od mogućeg svetskog trgovinskog rata.

Investitori su takođe oprezni u trgovanju uoči sednice Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), najvišeg kineskog zakonodavnog tela, sledeće nedelje u Pekingu, i sve više su zabrinuti povodom rizika od bržeg podizanja kamatnih stopa u SAD.

Indeks najlikvidnijih akcija CSI300 pao je za 0,8 odsto na 4.016,46 poena, dok je Kompozitni indeks šangajske berze (ŠEC) izgubio 0,6 odsto vrednosti, spustivši se na 3.254,53 poena. Ove sedmice, indeks CSI300 je splasnuo za 1,3 posto, dok je ŠEC opao za 1,0 procenat.

Akcije vodećeg kineskog proizvođača čelika, kompanije "Baošan Ajron & Stil" pale su za 3,9 odsto, dok je kompanija "Aluminium Korp ov Čajna" završila trgovanje u minusu od 2,0 posto.

Iako Kina izvozi relativno malu količinu čelika u Sjedinjene Države, ona je na meti snažne kritike Trampove administracije na mnogim poljima, počev od aluminijumskih folija do prava intelektualne svojine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja