(VIDEO) TRAMP ODBRUSIO SVIMA: Amerika može lako da pobedi u trgovinskom ratu!
Foto: AP

UVOĐENJE NOVIH TARIFA NA ČELIK I ALUMINIJUM

(VIDEO) TRAMP ODBRUSIO SVIMA: Amerika može lako da pobedi u trgovinskom ratu!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp je ocenio danas u svom novom tvitu da SAD mogu lako da pobede u trgovinskom ratu, samo dan nakon što je najavio uvođenje visokih carina na uvoz čelika i aluminijuma.

"Kada jedna država (SAD) gubi mnogo milijardi dolara u trgovini sa praktično svakom zemljom sa kojom posluje, trgovinski ratovi su onda dobri i lako ih je dobiti", tvitovao je danas Tramp.

"Na primer, kada smo u minusu 100 milijardi dolara s nekom državom a oni se prave pametni, onda ne trgujemo više - mi smo na dobitku. To je jednostavno!", napisao je Tramp.

Kao odgovor na jučerašnju najavu Trampa, globalne berze su danas u padu zbog straha od izbijanja trgovinskog rata.

Prethodno je nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel rekao da Tramp rizikuje izazivanje trgovinskog rata sa Evropom zbog predloženog uvođenja tarifa na uvoz čelika i aluminijuma radi zaštite proizvođača u SAD.

Takve carine će, prema njegovim rečima, bespotrebno ugroziti na desetine hiljada radnih mesta u Evropi, jer "ne postoji nefer konkurencija ili dampingovanje cena kod nemačkih ili evropskih kompanija", naveo je Gabrijel.

Tramp je objavio sinoć da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto. Mere će biti na snazi duži vremenski period, a počeće da se primenjuju već sledeće nedelje.

Američki predsednik je na Tviteru napisao da su "industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smeju više da iskorišćavaju Ameriku, njene radnike i kompanije".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track