Najnovije vesti

NAGLI PAD: Sve berze u crvenom u strahu od trgovinskog rata
Foto: AP

tramp napravio ršum

NAGLI PAD: Sve berze u crvenom u strahu od trgovinskog rata

Planeta

BEOGRAD - Svetske berze danas beleže nagli pad pošto je američki predsednik Donald Tramp najavio uvozne takse na čelik i aluminijum, što je podstaklo strahove od trgovinskog rata.

Nemački DAX je u minusu 2,2 odsto, francuski CAC 40 pao je 1,9 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom jedan odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao je 2,5 odsto, južnokorejski Kospi jedan odsto, hongkonški Hang Seng 1,5 odsto, Šangajski kompozitni indeks 0,6 odsto, a australijski S&P/ASX 200 0,7 odsto.

Na Vol stritu, koji je juče posle Trampove najave završio duboko u crvenom, fjučersi ukazuju na nove gubitke na početku trgovanja. Novi gubici nadovezuju se na februarske, kad je Vol strit imao najveći mesečni pad u poslednje dve godine.

Tramp je juče rekao da će "sledeće nedelje" uvesti uvozne takse za čelične i aluminijumske proizvode - 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum. dodao je da će takse biti uvedene na dug period, mada nije jasno da li će neke zemlje biti izuzete.

Cene nafte nastavile su pad. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je 0,46 odsto na 60,71 dolar po barelu, a nafte Brent za 0,44 odsto na 63,55 dolara po barelu.

 

Vrednost dolara je u padu. Evro je u odnosu na američku valutu porastao 0,38 odsto, dok je dolar u odnosu na je pao 0,87 odsto.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČETVOROGODIŠNJE DETE NOVA ŽRTVA BOGINJA! Brnabićka uputila jasan apel svim roditeljima!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...