STEŽE SE OBRUČ OKO AFRINA: Turska vojska zauzela joj jedan ključni grad u regionu
Foto: Reuters

maslinova grančica

STEŽE SE OBRUČ OKO AFRINA: Turska vojska zauzela joj jedan ključni grad u regionu

Planeta -

Turske oružane snage i odredi opozicione Sirijske slobodne armije u subotu su preuzeli kontrolu nad gradom Radžom, koji se nalazi severozapadno od Afrina, javila je agencija Anadolija.

Agencija navodi da se lokalni sukobi u Radžu nastavljaju. Osim toga, tokom operacije su zauzeta mesta Ramadije i Hamilek jugozapadno od Afrina.

Ranije je televizija "Haberturk“saopštila da je u petak počela druga faza operacije "Maslinova grančica“, koja se sastoji u čišćenju velikih naselja.

Radžo i Džinderes su od strateškog značaja za uspeh operacije, jer se nalaze na glavnim putevima koji vode do Afrina. Preuzimanjem kontrole nad ovim naseljima, sirijska opozicija i Oružane snage Turske moći će efikasnije da stežu obruč oko Afrina.

Takođe se navodi da se nastavljaju lokalni sukobi u gradu. Na ovaj način je broj naseljenih mesta Afrina koji su prešli pod kontrolu Oružanih snaga Turske dostigao 94. Osim toga, preuzeta je kontrola nad 21 strateški važnim uzvišenjem.

Generalštab Oružanih snaga Turske saopštio je da su tokom operacije u sirijskom Afrinu turske snage neutralisale 2.434 pripadnika kurdske partije Demokratski savez, Kurdskih snaga samoodbrane, kao i terorističke grupe Islamska država. Istaknuto je da je od početka operacije u Afrinu poginuo 41 turski vojnik.

Generalštab Turske objavio je 20. januara početak operacije "Maslinova grančica“ protiv kurdskih snaga u sirijskoj oblasti Afrin. Zajedno sa turskim snagama u operaciji učestvuju borci Slobodne sirijske armije. Damask je osudio tursku invaziju i optužio je da podržava teroriste. Kremlj je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i poštuju teritorijalni integritet Sirije.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja