(VIDEO) TAJNE OVOG OSTRVA NIKO NE MOŽE DA REŠI VEKOVIMA: Misteriozno nalazište u srcu Sibira i Putina ostavilo bez teksta
Foto: Wikipedia

Por-bažin tvrđava

(VIDEO) TAJNE OVOG OSTRVA NIKO NE MOŽE DA REŠI VEKOVIMA: Misteriozno nalazište u srcu Sibira i Putina ostavilo bez teksta

Planeta -

Jedno od najmisterioznijih arheoloških nalazišta, skriveno u srcu Sibira, na jezerskom ostrvu, i dan-danas muči naučnike koji nemaju odgovor o njegovom poreklu.

Veliki pravougani kompleks koji leži na površini čitavog ostrva star je, kako se procenjuje, najmanje 1.300 godina ali se ne zna ko ga je sagradio i u koje svrhe.

Na prvi pogled, pravilna struktura ruševina na ostrvu Por-Bažin ukazuje na to da je reč o ostacima tvrđave ili zatvora. Ipak, istoričari izvode različite zaključke pa se tako moglo čuti da je reč o manastiru, ritualnom centru, letnjoj palati ili astronomskoj opservatoriji.

Ni posle čitavog veka od ponovnog otkriča ovog ostrva, naučnici nisu uspeli da se približe opipljivom odgovou na glavna pitanja.

Između Sajanskih i Altajskih planina, oko 3.800 kilometara od Moskve, na 32 kilomerta od mongolske granice leži ovaj lokalitet otkriven 1891.godine, čije ime u prevodu sa tivanskog jezika znači "kuća od blata".

Kompleks je građen sa kineskim karakteristikama, ali nema naznaka da je duže vreme bio nastanjen što velikim misterijama dodaje još jedno pitanje: zašto je napušten.

foto: Wikipedia / R.A. Vafeev

Ostrvo površine 3,5 hektara se nalazi daleko od naseljenih područja, na veoma usamljenom mestu koje čak nije bilo ni u blizini puteva trgovine.

Naučnici su ustanovili da je objekat bio pokriven crepom i da ga je nosilo 36 drvenih stubova koji su bili na kamenim postoljima. U nekim delovima zidovi dosežu visinu od 8 metara. Kapija se nalazi na središnjem delu istočnog zida, a sa leve i desne strane se nalaze kapije utvrđene kule.

Ono što ih dodatno muči je činjanica da na lokalitetu nisu pronađeni ostaci nikakvog sistema za grejanje iako se ostrvo nalazi na 2.300 metara nadmorske visine.

foto: Profimedia

Među ostacima su pronađeni otisci ljudski stopala u glini, izbledeli crteži u boji, srebrna minđuša, metalni ekseri, kamena posuda, fragmenti sagorelog drveta. Međutim, nijedan od ovih artefakata ne ukazuje na namenu utvrđenja.

U avgustu 2007. godine ostvo su posetili ruski predsednik Vladimir Putin i Knez od Monaka Albert II.

"Bio sam na mnogimmestima, ali ovako nešto nikada nisam video" rekao je Putin.

Kurir.rs / /Pararational.com

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track