(VIDEO) MISTERIOZNO NESTAO PRE 44 GODINE: Ovaj britanski lord bio je inspiracija za lik Džejmsa Bonda, a onda je počinio stravičan zločin!
Foto: Printscreen Youtube

život kao na filmu

(VIDEO) MISTERIOZNO NESTAO PRE 44 GODINE: Ovaj britanski lord bio je inspiracija za lik Džejmsa Bonda, a onda je počinio stravičan zločin!

Planeta -

Misteriozan nestanak lorda Lukana intrigirao je javnost decenijama. On je sigurno jedna od najzagonetnijih ličnosti britanske aristokratije, a ostao je zapamćen po jezivom zločinu koji je počinio.

Bio je bogati bankar koji je napustio posao kako bi postao profesionalni kockar, voleo je luksuzan život i lepe žene, a po njegovom liku i delu stvoren je i lik Džejms Bonda. Međutim Lukan je imao i svoju svoju mračnu stranu. on je 7. novembra 1974. godine brutalno ubio dadilju i posle toga nestao bez traga.

Lord Lukan, kome je puno ime Ričard Džon Birgam rođen je 1934. godine u Londonu, a odrastao je u raskoši i bogatstvu. Detinjstvo je proveo kod rođaka u Americi. po povratku u Britaniju, sačekao ga je rat i srušen dom u Londonu, što je za Džona bila velika trauma zbog koje je odlazio i kod psihoterapeuta.

Dok je pohađao prestićni koledž Iton odaje se kockanju, koje mu je uništilo život. Porodica je pokušavala je da ga otrgne od ovog poroka, ali bezuspešno. Po povratku iz rata čekalo ga je mesto u prestižnoj banci, međutim on je nastavio sa kockom, i to žestoko.

Redovno se pojavljivao u svim poznatijim kasinima Londona i nekada je imao ogromne dobitke, ali je i gubio basnoslovne sume novca. Jednom je izgubio čak 10.000 funti, i upao u strašne dugove, iz kojih ga je jedva iščupao ujak.

Lukan nije mnogo mario za probleme u koje je tonuo, već je uživao u životu. Vozio je "aston martin", letovao na Bahamima, putovao u Kaliforniju i menjao žene - stekao je imidž plejboja. Upravo zbog toga se smatra da je njegov lik inspirisao Ijana Fleminga pri kreiranuu lika Džejmsa Bonda.

Kada je jednom prilikom osvojio 26.000 funti na pokeru, dao je otkaz u banci uz komentar:

" Zašto bih sedeo ovde svaki dan kad taj novac mogu da zaradim za jedno veče?"

Početkom 1963. godine, Lukan upozanaje svoju buduću suprugu Veroniku Dankan, koja je radila kao model. Ubrzo su se i venčali. Njihovoj svadbi prisustvovao je krem tadašnjeg britanskog društva. Medeni mesec proveli su putujući po Evropi u Orjent ekspresu.

Lukan je nasledio ogromno bogatsvo od oca i lord je konačno je mogao da uživao u svom opakom poroku. Kao profesionali kockar, Lukan je imao puno veštine, ali ne i toliko sreće. Njegovi gubici su se gomilali, a činilo se da Veronika nije znala za njih.

Rodila je Lukanu troje dece, a onda zapala u duboku krizu. Patila je od postporođajne depresije, ali je odbijala da se leči. Pravi pakao je počeo 1972. godine na letovanju u Montekarlu, sa kog se Veronika ubrzo vratila sama u Englesku. Lukan je zapao u ogromne dugove, i njihov brak je pukao.

Započeo je pakleni rat za starateljstvo nad decom, koji je posle mukotrpne borbe dobila Veronika. Gubitak dece bila je kap koja je prelila čašu, a Lukan je tonuo sve dublje. Ostao je bez novca, počeo da pije, a jutra dočekivao u kazinu.

Kobnog 7. novembra 1974. Lukan se ponašao potpuno čudno.Tog dana rano ujutru pozvao je pravnog savetnika na sastanak, koji su dogovorili za 13 sati, na kom se nije pojavio. U 16 sati zove apotekara, a malo kasnije prijatelja, izdavača knjiga, da mu pomogne da napiše članak o kockanju. Izdavač je primetio da Lukan nije došao u svom luksuznom automobilu. već u starom "fordu". Otišao je kući u 20 sati, a nije se pojavio ni na dogovorenoj večeri u restoranu. Tog dana ubiijena je Sandre Rivet, dadilje koja je radila za njegovu suprugu.

Sandra Rivet se zaposlila kod Lukanovih samo nekoliko nedelja pre nego što je brutalno ubijena. Lukanova supruga ispričala da je Sandra uspavala decu oko 20 sati, i ponudila joj čaj. Sandra je sišla u kuhinju da joj napravi čaj, kada se dogodio horor. Veronika tvrdi da je čula buku i krenula niz stepenice, kada je i sama napadnuta. Počela je da vrišti, a napadač joj je rekao da ućuti.

Veronika je rekla da je prepoznala glas svog supruga. Uspela je da se odbrani, udarivši Lukana ispod pojasa, i on je odustao od napada. Upitala ga je gde je Sandra, a on je rekao da je ubio.

Iako u panici smislila je plan kako da se spasi. Ponudila je Lukanu da mu pomogne da pobegne, međutim kada je on otišao u kupatilo da opere krv, pobegla je iz vile. Lukanov poslednji poziv uputio svojoj majci i rakao joj da ode po decu u vilu jer se "dogodila katastrofa". Ispričao joj je da je video nepoznatog čoveka koji se svađao sa njegovom ženom u vili. Majka je odmah nazvala policiju, koja je brzo u domu Lukanovih i zatekli jeziv prizor. Na podu su poronašli Sandrin leš sa smrskanom glavom.

Od te noći Lukanu se gubi svaki trag. Policija je raspisala poternicu za njim, i detaljno pregledala njegovu sobu, ali nisu pronašli ništa sumnjivo. Zatim se pojavio jedan trag, pismo koje je Lukan ostavio kod svojih prijatelja, kod kojih je poslednji put viđen. U njemu je objašnjavao kako zna da će Veronika njega da okrivi za ubistvo i da mu je žao što će njegova deca da prolaze kroz pakao.

Ubrzo su pronašli njegov "ford" i u njemu olovnu cev na kojoj su bili tragovi krvi Sandre Rivet.

Lukan nikada nije pronađen. Njegova porodica suočila se sa njegovim dugovima, a njegov sin nije mogao da nasledi titulu sve do nedavno. On je uspeo da se izbori da se njegov otac proglasi mrtvim, i tako je postao novi erl.

Neki su pisali da se Lukan možda ubio, bacivši se u Lamanšu, međutim najviše dokaza ipak upućuje na to da je pobegao u inostranstvo i tu proveo ostatak života krijući se. Postojali su navodi da je u južnoj Africi, a tabloidi su pisali o ljudima koji su ga viđali u Indiji, na Novom Zelandu, Škotskoj...

Međutim, Veronika Lukan je do kraja tvrdila da se njen muž ubio.

" Mislim da je otišao na trajekt i skočio na propeler, da ne bi pronašli njegove ostatke", rekla je u svom poslednjem intervjuu. Veronika je e oduzela sebi život prošle godine.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track