STALI UZ SAD: Ova mala država u maju seli ambasadu u Jerusalim
Foto: Profimedia

PODRŽAVAJU NAROD IZRAELA

STALI UZ SAD: Ova mala država u maju seli ambasadu u Jerusalim

Planeta -

Gvatemala će preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim u maju, dva dana nakon što to učine SAD, izjavio je predsednik Gvatemale Džimi Morales.

"Želeo bih da zahvalim američkom predsedniku Donaldu Trampu što je predvodio ovu odluku. Njegova hrabra odluka ohrabrila nas je da učinimo ono što je ispravno", rekao je Morales u govoru na konferenciji američko-izraelskog Odbora za spoljne poslove.

Kako je rekao, odluka da se ambasada preseli u Jerusalim je snažan dokaz da se Gvatemala solidariše i podržava narod Izraela.

Gvatemala je jedina država koja je podržala odluku Donalda Trampa koju je on objavio u decembru prošle godine, da priznaje Jerusalim za prestonicu Izraela.

Kako se navodi, SAD su važan saveznik Gvatemale, a Tramp je ranije zapretio da će uskratiti finansijsku pomoć državama koje su podržale rezoluciju UN kojom se traži od SAD da povuče tu odluku.

Morales, inače bivši televizijski zabavljač, početkom godine našao se u sporu sa UN kada je telo u Gvatemali za borbu protiv korupcije, koje ima podršku UN, pokušalo da pokrene postupak njegovog opoziva.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track