(VIDEO) TRAMP NETANIJAHUU: Nova američka ambasada u Izraelu gotova do maja, možda dođem na otvaranje
Foto: EPA/Olivier Douliery

sastanak u beloj kući

(VIDEO) TRAMP NETANIJAHUU: Nova američka ambasada u Izraelu gotova do maja, možda dođem na otvaranje

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je danas da će možda posetiti Izrael u maju povodom otvaranja nove američke ambasade u Jerusalimu.

On se danas sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom u Beloj kući i ocenio da odnosi izmedju dve zemlje "nikada nisu bili tako dobri".

Američki lider je rekao novinarima da ambasadu namerava da izgradi brzo.

Tramp je 6. decembra saopštio da priznaje Jerusalim samo kao izraelski glavni grad, što je Izrael pozdravio. Taj potez je međutim razljutio Palestince i arapske zemlje, pa i šire čitav muslimanski svet.

Potom je najavio da će preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim brže nego što se očekivalo, već u maju ove godine da se poklopi sa 70. godišnjicom proglašenja nezavisnosti Izraela. Sada je Netanijahuu rekao da će doći "ako može" i da se njegovo priznanje Jerusalima "poštuju u velikom delu sveta".

Tramp je izrazio uverenje da Palestinci nameravaju da se vrate pregovaračkom stolu i da " neće biti mira ako se ne vrate".

Netanijahu je Trampovo priznanje Jerusalima uporedio s odlukom perijskog Kira Velikog da okonča izgnanstvo Jevreja u Vavilonu, Balfurovom deklaracijom od pre sto godina i priznanjem države Izrael američkog predsednika Harija Trumana 1948.

On se potom osvrnuo na Iran, rekavši da je to "najveći izazov na Bliskom istoku”" i da se "mora zaustaviti".

Očekivalo se da će dvojica lidera razgovarati o ultimatumu SAD evropskim silama da izmene nuklearni sporazum s Islamskom Republikom Iran i da

Netanijahu ponovo upozori na opasnost vojnog učvršćivanja Irana u susednoj Siriji i izgradnji iranskih fabrika raketa u Libanu.

Ovo je peti sastanak dvojice lidera za godinu dana i prvi otkako je Tramp priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, što je Netanijahu danas naglasio po dolasku u Belu kuću sa suprugom Sarom.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Olivier Douliery

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja