RENCI: Ako smo mafijaši, nek vladaju bez nas
Foto: Fonet/AP

ide u opoziciju

RENCI: Ako smo mafijaši, nek vladaju bez nas

Planeta -

Bivši italijanski premijer i predsednik italijanske Demokratske partije Mateo Renci, koji je danas najavio da će podneti ostavku na tu funkciju, poručio je političkim protivnicima da mogu da vladaju bez te stranke ukoliko će da je optužuju za korupciju i mafijaške poslove.

"Ako kažu da smo mafijaši, da smo korumpirani, da nismo podobni da budemo na vlasti jer su naše ruke uprljane krvlju, znate šta? Možete da vladate bez nas, naše mesto je u opoziciji", rekao je Renci.

Renci je, naime, ukazao na tri glavne razlike s liderom Lige za sever Mateom Salvinijem i kandidatom za premijera pokreta "Pet zvezdica" Luiđijem di Majom odnosno na, tvrdi Renci, "njihove antievropske stavove, antipolitičke stavove i verbalno izražvanje mržnje".

On je naglasio da se Demokratska Partija neće udružiti s "ekstremistima" kako

bi formirala novu vladu.

"Osećam da sam garant moralne, političke i kulturne posvećenosti", rekao je Renci na konferenciji za novinare izdvajajući pokret "Pet zvezdica" i antimigrantsku, evroskeptičnu, desničarsku "Ligu za sever", dva velika pobednika izbora u Italiji, kao glavne "ekstremističke snage".

Kako je ranije preneto, Renci je danas potvrdio da će podneti ostavku na mesto lidera stranke, nakon lošeg rezultata te stranke na parlamentarnim izborima u Italiji.

"Očigledno je da ja moram da napustim kormilo Demokratske partije", rekao je Renci.

Italijanska agencija je ranije danas javila, pozivajući se na neimenovane izvore iz Demokratske partije, da je Renci odlučio da podnese ostavku na mesto lidera stranke, koja je pretrpela poraz na izborima.

Bivši premiejr Italije rekao je da grupa okupljena oko levog centra mora da "okrene novu stranicu", nakon što je pretrpela poraz na izborima.

Renci je najavio da će partijski kongres biti održan kako bi se izabrao novi lider, nakon što zakletvu polože novi parlament i vlada.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članova Doma poslanika.

Koalicija desnog centra, predvođena Ligom za Sever i strankom "Forca Italija" bivšeg premijera Silvija Berluskonija, sa 37 odsto glasova vodi na

parlamentarnim izborima.

Na drugom mestu je Pokret "Pet zvezdica" sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Rencija, pokazuju poslednji saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pošto nijedna stranka niti koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima, Pokret "Pet zvezdica", koji je usmeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i evroskeptična Liga za Sever Matea Salvinija osvojila je oko 18 odsto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 odsto glasova.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja