REPUBLIKANCI PORUČILI TRAMPU: Odustani od pretnji tarifama, ne želimo trgovinski rat!
Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Povuci, potegni

REPUBLIKANCI PORUČILI TRAMPU: Odustani od pretnji tarifama, ne želimo trgovinski rat!

Planeta -

Predsedavajući Predstavničkog doma u Kongresu SAD, Pol Rajan, i drugi republikanski poslanici otvoreno su se suprotstavili predsedniku Donaldu Trampu zatraživši od njega da odustane od svojih pretnji međunarodnim tarifama, zbog bojazni da bi one mogle da izazovu opasan trgovinski rat.

Tramp je na to uzvratio brzim odgovorom: "Mi se ne povlačimo", prenosi agencija AP.

On je poručio da susedne zemlje, Kanada i Meksiko, neće biti pošteđene njegovih planova o uvođenju specijalnih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, ali je ostavio mogućnost kasnijeg izuzeća tih dugogodišnjih saveznika ukoliko prihvate bolje uslove za SAD u pregovorima o izmenama Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

"Imali smo veoma loš ugovor s Meksikom i vrlo loš ugovor s Kanadom, koji se zove NAFTA", objavio je predsednik SAD.

Tramp se oglasio ubrzo nakon što je Rajanova portparolka rekla da je lider republikanaca u Predstavničkom domu "izuzetno zabrinut" da će predložene tarife pokrenuti trgovinski rat i pozvao Belu kuću da "ne nastavi s tim planom".

Takođe, republikanski članovi Odbora za budžet u Predstavničkom domu objavili su cirkularno pismo u kojem se protive Trampovom planu, a lideri Republikanske partije u Kongresu su nagovestili da će pokušati da spreče uvođenje tarifa ako predsednik krene dalje sa svojim naumom.

Trampova obećanja da će uvesti specijalne tarife od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma uzdrmala su finansijska tržišta, uznemirila strane saveznike i stvorila neobičnu koaliciju s predsednikom, koji je u toku kampanje 2016. godine oštro kritikovao nepovoljne trgovinske sporazume.

Sindikalne vođe i demokratski poslanici iz država američkog Srednjeg zapada i Velikih jezera hvale planirane carine, pridružujući se pristalicama njihovog uvođenja u redovima administracije, među kojima su ministar trgovine Vilbur Ros i savetnik za trgovinu u Beloj kući Piter Navaro, navodi AP.

Međutim, unutar administracije predsednik po ovom pitanju nailazi na protivljenje sekretara za odbranu Džejmsa Matisa i ekonomskog savetnika Bele kuće Gerija Kona, koji upozoravaju na posledice kažnjavanja američkih saveznika i podrivanje ekonomskih koristi koje se očekuju od predsednikove poreske reforme.

Predstavnici Bele kuće ipak poručuju da će tarife biti ozvaničene u naredne dve nedelje, dodaje američka agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track