(VIDEO) PRONAĐENA NAJSTARIJA PORUKA U BOCI NA SVETU: Devojka otkrila neverovatnu poruku na plaži, a najviše ju je začudilo kojim jezikom je napisana
Foto: YouTube prtscr / Kym Illman

OLUJA POMERILA PEŠČANE DINE

(VIDEO) PRONAĐENA NAJSTARIJA PORUKA U BOCI NA SVETU: Devojka otkrila neverovatnu poruku na plaži, a najviše ju je začudilo kojim jezikom je napisana

Planeta -

Porodica iz australijskog grada Perta pronašla je najstariju poruku u boci ikad nađenu. Stručnjaci procenjuju da je poruka bačena u more pre 132 godine.

Tonja Ilman pronašla je flašu tokom šetnje po peščanim dinama na jednoj prilično udaljenoj plaži na zapadu Australije.

Na plažu su zapravo došli da uživaju u ekstremnom vožnji džipovima po pesku, a kada se jedan od njih zaglavio, ženski deo ekipe je rešio da se prošeta plažom. Najpre je svoju prijateljicu upozorila da pazi gde staje jer je na pesku bilo dosta đubreta i polomljenog stakla.

Potom je pokupila jednu flašu za koju je pomislila da bi mogla da bude ukras na polici za knjige. Flašu je dodala devojci svog sina koja je primetila da, pored peska, u njoj ima još nečeg, ali je pomislila da je reč o cigari.

"Pokušali smo da odvežemo čvor sa zamotuljka, ali smo se uplašili da ćemo ga oštetiti pošto je papir bio vlažan. Rešili smo da ga odnesemo kući i stavimo u toplu rernu na par minuta da se malo prosuši" priča devojka.

Tako su i učinili, a kada su uspeli da odmotaju papir videli su da je reč o štampanoj poruci.

foto: YouTube prtscr / Kym Illman

"Spazili smo da postoje delovi ispisani rukom, mastilom, a štampani deo poruke molio je da pronalazači kontaktiraju Nemački konzulat" objasnili su.

U prvi mah su pomislili da nema šanse da je reč o pravoj poruci s obzirom na to da im se datum nastanka činio suviše davno. Ali, kada su kontaktirali eksperte iz muzeja, imali su čemu da se obraduju.

Ustanovljeno je da je poruka bačena u okean 12. juna 1886. godine sa nemačkog broda "Paula", kao deo eksperimenta Nemačke pomorske opservatorije, u vezi sa morskim putevima.

foto: YouTube prtscr / Kym Illman

Njihov pronalazak omogućila je veća oluja koja je, nekoliko dana ranije ispomerala peščane dine i "oslobodila" flašu.

"Sama pomisao na to je posle 132 godine poruka pronađena netaknuta, pored svih mogućih uticaja, tera me da se naježim" rekla je Tonja.

Prethodni Ginisov rekord za najstariju poruku u boci držala je ona pronađena 2015. godine, koja je bila stara 108 godina.

Kurir.rs / BBC

Foto: YouTube Printscreen / Kym Illman

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVAJ JEŽ JE VELIKI SREĆNIK: Zbog ljubavi jedne mačke, nikad nije gladan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track