RENCI NA UDARU KRITIKA PARTIJSKIH KOLEGA: Misle da treba da pregovara oko učešća u vlasti
Foto: Fonet/AP

ne žele u opoziciju

RENCI NA UDARU KRITIKA PARTIJSKIH KOLEGA: Misle da treba da pregovara oko učešća u vlasti

Planeta -

Istaknuti zvaničnici italijanske Demokratske partije su danas kritikovali svog lidera u ostavci Matea Rencija jer neće pregovore s Pokretom pet zvezda o učešću u vlasti.

Renci je juče podneo ostavku na mesto predsednika stranke zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima u nedelju, i naglasio da Demokrate neće praviti koaliciju s antiimigrantskom Ligom za sever ni sa populističkim Pokretom pet zvezdica.

Lider demokrata u ostavci, koji je bio i premijer Italije, izjavio je da je mesto njegove stranke sada u opoziciji.

Nijedna stranka nije osvojila većinu na parlamentarnim izborima u nedelju.

Predizborna koalicija koju su formirale, između ostalih, desnica Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija i ekstremno desničarska Liga Matea

Salvinija osvojila je oko 37 odsto glasova i daleko je ispred Demokratske partije koja dobila 19 odsto glasova.

Pokret pet zvezdica je osvojeio 32,7 odsto. Lider tog pokreta Luiđi di Majo izjavio je juče da je spreman na pregovore sa svim strankama i da je za njega najlogičnije da to bude s Demokratama.

Funkcioneri Demokratske partije su kritikovali Rencijev stav jer smatraju da je Pokret pet zvezdica na izborima dobio pravo da vlada što "demokrate treba da podrže, jer će u protivnom ispasti nekakvi saveznici desnice".

Do izbora nove vlade, dosadašnji premijer levog centra Paolo Đentiloni vodi tekuće poslove. Uprkos političkoj neizvesnosti koja može da traje mesecima, ekonomija i berza u Milanu i dalje su stabilne.

Kurir.rs/Beta

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja