(VIDEO) NA PLAŽI SE POJAVIO DRVENI BROD STAR NEKOLIKO VEKOVA: Za mesec dana će ponovo nestati, a evo i zašto
Foto: Youtube/Printscreen

PRVI PUT PRIMEĆEN 1958. GODINE

(VIDEO) NA PLAŽI SE POJAVIO DRVENI BROD STAR NEKOLIKO VEKOVA: Za mesec dana će ponovo nestati, a evo i zašto

Planeta -

Snažna oluja koja je nedavno pogodila severoistok SAD takođe je otkrila i olupinu broda koji bi mogao da datira iz Američkog rata za nezavisnost.

Olupina je pronađena na plaži u Jorku u saveznoj državi Mejn. Prve fotografije broda na svojoj stranici na Fejsbuku objavila je policija.

Istoričarka Šeron Kamins je rekla da je olupina prvi put primećena 1958. godine, ali da ju je ubrzo ponovo prekrio pesak. Od tada se povremeno pojavljuje posle jake oluje.

Arheolog Lit Smit iz Komisije za istorijsko očuvanje Mejna kaže kako se najverovatnije radi o obalskom trgovačkom brodu kakvi su se koristili između 1750. i 1850. godine. Poslednja istraživanja sugerišu kako bi moglo da se radi o olupini broda "Industrija" iz 1769. godine.

"Najverovatnije se duboko nasukao na peščanu obalu tokom oluje i više nisu mogli da ga vrate u more", kaže arheolog.

foto: Youtube/Printscreen

U to vreme je bilo uobičajeno da meštani uzmu drvo i ostale vredne stvari s olupina brodova, nakon što su vlasnici spasili teret.

Preostali kostur broda dugačak je 15,5 metara i širok 4,2 metra.

Smit kaže da će brod verovatno biti vidljiv još mesec dana pre nego što ga opet zatrpa pesak. Za to vreme, istraživači planiraju da urade više testova na olupini kako bi dobili bolji uvid u to koliko je stara i kreiraju mapu uz pomoć drona.

Kurir.rs/Dnevnik.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track