NAJOMRAŽENIJI ČOVEK NA SVETU OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA: Martin Škreli povećao cenu leka za sidu za 5.000 odsto, pa pao zbog varanja investitora
Foto: AP

KAZNA

NAJOMRAŽENIJI ČOVEK NA SVETU OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA: Martin Škreli povećao cenu leka za sidu za 5.000 odsto, pa pao zbog varanja investitora

Planeta -

Martin Škreli, koji je postao poznat kao najomraženiji čovek na svetu jer je cenu lekova za sidu povećao za čak 5.000 odsto, osuđen je na 7 godina zatvora zbog malverzacija iz 2017. godine.

On je u avgustu 2017. godine osuđen za prevaru investitora preko dva hedž fonda.

Pre čitanja presude, sudija Kijo Matsumoto je Škrelijevo detinjstvo opisao kao teško i usamljeno rekavši da su ga njegovi roditelji zlostavljali i verbalno i fizički.

Matsumoto je naglasio da Škreli nije imao nikakvih disciplinskih problema tokom izdržavanja kazne.

"Jasno je da je on darovita osoba sa sposobnošću za dobrotu, ali je ovaj slučaj nažalost govorio o mnoštvu laži", rekao je sudija.

Sa samo 23 godine pokrenuo je 2006. hedž fond „Ilija kapital“ koji je ubrzo potom zapao u teškoće, a godinu dana kasnije sudija mu je naložio da isplati 2,3 miliona dolara američkoj investicionoj banci Liman braders kako bi nadoknadio štetu od jednog rizičnog ulaganja koje je krenulo po zlu.

Godinu dana kasnije, kako tvrde federalni tužioci, počeo je da gradisloženu piramidalnu šemu osnovavši još dva hedž fonda: „MSMB kapital“ i „MSMB heltker“. Nakon niza godina i brojnih pokušaja da zaradi na padu vrednosti akcija farmaceutskih kompanija, osnovao je sopstvenu - "Retrofin".

U početku se Retrofin fokusirao na otkrivanje leka za mišićnu distrofiju, međutim, Škreli se ubrzo preorijentisao na profitabilniju strategiju: kupovinu prava na stare medikamente i naglo podizanje njihovih cena. Potom je izbačen iz Retrofina i tada je osnovao "Tjuring farmasjutikals".

U žižu javnosti je dospeo kada je cenu leka za sidu podigao sa 13 na 750 dolara.

Tužioci tvrde da je Škreli prevario investitore za oko 11 miliona dolara tako što je koristio sredstva "Retrofina" da bi isplatio one koji su uložili novac u njegova dva hedž fonda, a koji je on izgubio lošim poslovnim potezima, navodi se u optužnici federalnih vlasti.

"Škreli je bio umešan u nekoliko povezanih prevara čiji je cilj bio da ulovi investitore u mrežu laži i obmana“, izjavio je američki državni tužilac za istočni okrug Njujorka Robert Kejpers. Trudio se da sakrije prevare raznim malverzacijama, što je dovelo do toga da njegove kompanije praktično postanu deo piramidalne Ponzijeve šeme“, navodi se.

Kurir.rs Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track