KORAK U PRAVOM SMERU: Svetski zvaničnici pozdravljaju najavu susreta Trampa i Kima
Foto: AP/Koji Sasahara

ohrabrujuće vesti

KORAK U PRAVOM SMERU: Svetski zvaničnici pozdravljaju najavu susreta Trampa i Kima

Planeta -

Predsednik Kine Si Djinping rekao je danas u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom Donaldom Trampom da ceni njegovu želju da reši problem sa Severnom Korejom političkim putem, posle Trampovog prihvatanja poziva na sastanak koji mu je uputio severnokorejski lider Kim Džong-un.

Si je rekao Trampu da se nada da sve strane mogu da pronađu dobru volju i izbegnu bilo kakvo delovanje koje bi moglo da naruši ili umeša se u poboljšanu situaciju na Korejskom poluostrvu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozdravio je danas vest o planiranom sastanku američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Lavrov, koji se nalazi u poseti Adis Abebi, istakao je da je to "korak u pravom smeru".

Predsednik Francuske Emanuel Makron založio se danas za "zahtevni dijalog" sa Severnom Korejom, pozdravivši najavu dogovora o istorijskom samitu, u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom Donaldom Trampom, saopštila je Jelisejska palata.

"Makron je pozdravio jučerašnju najavu Bele kuće. Međunarodna zajednica treba da održi jedinstvo u pogledu zahtevnog dijaloga sa Severnom Korejom koji treba da dovede do denuklearizacije Korejskog poluostrva", navedeno je u saopštenju.

Dva predsednika su razgovarala i o Siriji, gde je Makron izneo "potrebu za jasnom akcijom da bi se izbegao nastavak humanitarne katastrofe".

Lavrov je izrazio očekivanje da će se dogovor primeniti jer je to, kako je naglasio, "neophodno za normalizaciju situacije na korejskom poluostrvu".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ohrabren je planiranim sastankom predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong-una, rekao je danas Guterešov portparol.

"On je pohvalio vođstvo i viziju svih strana i potvrdio svoj stav podrške svim naporima za mirnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva u skladu sa postojećim rezolucijama Saveta bezbednosti UN", rekao je portparol.

Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je američkog predsednika

Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je poziv "rado" prihvatio, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje.

Portparolka Trampa Sara Sanders rekla je da će mesto i vreme sastanka dvojice lidera biti naknadno utvrđeni.

Južnokorejski predsednik Mun Džae-in smatra da bi sastanak Trampa i Kima mogao da dovede do toga da se Pjongjang odrekne svog programa nuklearnog naoružanja.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: AP/Koji Sasahara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja