ČUVENI NEMAČKI IZDAVAČ PORUČIO: Trgovinski rat je samo forma, Tramp je odavno Nemačku uzeo na zub
Foto: Profimedia

FRANKENBERGER

ČUVENI NEMAČKI IZDAVAČ PORUČIO: Trgovinski rat je samo forma, Tramp je odavno Nemačku uzeo na zub

Planeta -

Na Minhenskoj Bezbednosnoj Konferenciji su se nedavno Trampovi predstavnici zaklinjali da evropski partneri itekako mogu da se uzdaju u SAD.

Ali pošto je sada američki predsednik obznanio povećanje carina na uvoz čelika i aluminijuma, opet se od njega sada čuju tonovi, koji rađaju sumnju u Atlantsku Zajednicu, kaže izdavač uglednog Frankfurter Algemajne Cajtunga Karl-Diter Frankenberger.

Iz vizure Donalda TrAmpa su upravo saveznici ti koji su Ameriku, na polju trgovine i bezbednosti, već godinama vukli za nos. A najveće zlo među svima, tako moraju da se interpretiraju Trampove reči, je Nemačka. Mantra je poznata: Nemačka izvozi previše u SAD, a i daje premalo novca za odbranu. Ali, da ove dve teme sada prepliću, to je novina.

Nacionalista Tramp Nemačku već odavno ima na zubu. Sada je tako brutalno napao da je ceo svet alarmiran zbog trgovinskog rata: to je uvreda!

Kako ovaj predsednik shvata saveze vidi se i u tome što razlikuje između pravih prijatelja, koji mogu da podnesu zahtev za izuzeće od kaznenih carina – poput Australije - i takvih, prema kojima neće da se pokaže fleksibilnim, upravo prema zemljama - kao što je Nemačka- koje Ameriku posebno "nefer“ tretiraju.

Puno Amerikanaca smatra da nemačko-američki odnosi imaju veliki značaj – za Ameriku. Čiji predsednik, a on je taj koji odlučuje, ima posve drugačiji stav. Izgleda da on već vidi kako Nemačka, u aktu samoponiženja, moli da bude pošteđena i obećava da će ubuduće smerno ispunjavati svoje "obaveze“. Ali, Nemačka mu nije vazal!

Opravdane su opomene, da se sada ne zateže spirala eskalacije i da se za početak obrati Svetskoj Trgovinskoj Organizaciji. Ali, nije prevelika nada da će Tramp popustiti. A tačno je i ovo: godinama je Vašington pozivao Evropljane da napokon više investiraju i sopstvenu i kolektivnu odbranu. Ti pozivi su dugo nailazili na gluve uši, i u Nemačkoj. Ali, Nemačka je povećala svoje izdatke za odbranu. I mora i dalje da to čini, ne zbog toga što Tramp ucenjuje Berlin, nego zato što je to u interesu Nemačke. Ali, međusobna atmosfera je zatrovana. I uopšte: partnerstvo ne podnosi kazne i ucene", smatra Frankenberger.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track