Najnovije vesti

OGROMAN ASTEROID JURI KA NAMA: NASA ima jeziv plan za njegovo uništenje!
Foto: Profimedia

NE PREPUŠTAJU SLUČAJU

OGROMAN ASTEROID JURI KA NAMA: NASA ima jeziv plan za njegovo uništenje!

Planeta

Asteroid Benu, prečnika 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 kilometara na čas, a naučna istraživanja ukazuju da postoji mogućnost od 1:2.700 da bi mogao da pogodi Zemlju 2135. godine.

NASA ne veruje da bi Zemlja mogla da bude ugrožena, ali uvek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa zato ne žele da prepuste stvar slučaju.

Iz tog razloga pokrenut je projekat pod nazivom HAMMER, koji vode NNSA , NASA i dva američka državna odeljenja iz Ministarstva energije. Oni žele da lansiraju letelicu težine  8,8 tona koju nazivaju "impaktor" i zabiju je u Benu, ili da koriste nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje.

"Ukoliko je asteroid mali i ako imamo na raspolaganju dovoljno vremena možemo ga skrenuti s putanje pomoću 'impaktora', ali ako budemo bili u žurbi koristićemo nuklearno oružje", izjavio je fizičar Dejvid Dirborn.

"Ne možete nikada da budete sigurni da li će se asteroidi držati putanja koje su proračunate jer morate u obzir uzeti činioce kao što su solarni vetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnoštvo opasnih asteroida koje još nismo otkrili", navodi naučnik i dodaje kako je upravo zbog toga pokrenut projekt HAMMER. Mada je projekat pokrenut, to još ne znači da će biti realizovan jer se procenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara.

Kurir.rs/ Buzzfeed.com

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...