Najnovije vesti

ŠINZO ABE: Podneću ostavku ako dokažu da smo moja supruga i ja krivi!
Foto: AP

SKANDAL ZBOG NEPOTIZMA?

ŠINZO ABE: Podneću ostavku ako dokažu da smo moja supruga i ja krivi!

Planeta

Podaci o japanskom premijeru Šinzu Abeu, njegovoj supruzi i ministru finansija Taru Asou uklonjeni su iz dokumenata vezanih za potencijalni skandal zbog nepotizma, navodi Rojters na osnovu uvida u dokumenta, dok je Abe najavio da će podneti ostavku ukoliko budu nađeni dokazi da su on ili njegova supruga krivi.

Pitanja o prodaji zemljišta u državnom vlasništvu uz ogroman popust jednom školskom operatoru povezanom s Abeovom suprugom prate premijera otkako su mediji prošle godine objavili navode o tome.

Aso (77) je danas na konferenciji za novinare rekao da je više zvaničnika u odseku njegovog ministarstva zaduženom za prodaju umešano u izmenu dokumenata kako bi podaci odgovarali iskazu koji je tadašnji šef odseka dao u parlamentu.

Opozicione stranke pozvale su Asoa, koji je i potpredsednik vlade i ključan je za Abeove nade u reizbor, da podnese ostavku.

Aso se danas izvinio za postupke svog ministarstva, ali je rekao da nema nameru da podnese ostavku.

Abe (63), koji je punih pet godina na funkciji, negirao je da su on ili njegova supruga učinili uslugu školskom operatoru Moritomo Gakuenu, i najavio da će podneti ostavku ukoliko budu pronađeni dokazi da oni to jesu učinili.

Sada postoji opasnost i za Asoa i za Abea da sumnje u zabašurivanje skandala nanesu više štete nego sama prodaja zemljišta, ocenjuju eksperti.

Sumnje u zabašurivanje mogle bi da obore Abeov rejting i pokopaju njegove nade u treći mandat lidera Liberalne demokratske partije (LDP).

Pobeda na izborima za lidera LDP, u septembru, omogucila bi Abeu da postane japanski premijer koji je najduže ostao na vlasti, zaključuje britanska agencija.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...