OSUJEĆEN POKUŠAJ PROVOKACIJE: Sirijska vojska pronašla radionicu za hemijsko oružje u Guti koju su teroristi hteli da podvale Damasku
Foto: EPA/SANA

propao im plan

OSUJEĆEN POKUŠAJ PROVOKACIJE: Sirijska vojska pronašla radionicu za hemijsko oružje u Guti koju su teroristi hteli da podvale Damasku

Planeta -

Prema izveštajima sirijske vojske, teroristi u istočnoj Guti planirali su hemijski napad u Istočnoj Guti kao vid provokacije, za koji bi optužili Damask.

Sirijske vladine snage pronašle su tajnu radionicu za proizvodnju hemijske municije dok su prolazili kroz selo Aftris u Istočnoj Guti, posle povlačenja terorista iz tog područja, izjavio je pukovnik sirijske vojske Feruz Ibrahim. "Pretpostavljam da bi se ova radionica mogla iskoristiti kao deo lažne optužbe da su vladine trupe koristile hemijsko oružje", rekao je on. Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) potvrdila da je proces uništavanja hemijskog oružja u Siriji završen.

Nedavno je sirijsko ministarstvo inostranih poslova istaklo da teroristi u Istočnoj Ghouti mogu da izvedu hemijski napad da bi okrivili sirijsku vladu zbog toga.

Sirijski zvaničnik je naglasio da je Damask spreman da pomogne u bilo kakvoj istrazi o hemijskim napadima u Siriji, ali međunarodne organizacije su odbile da sarađuju sa sirijskom vladom. Sirijske vlasti se konstantno součavaju sa optužbama da koriste hemijsko oružje od početka sukoba koji traje od 2011. godine.

Kurir.rs/Sputnik

Foto: EPA/SANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja